Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bývalý obhajca Mikuláša Černáka dostal 8 rokov!

BANSKÁ BYSTRICA - Špeciálny súd v Banskej Bystrici dnes vymeral bývalému obhajcovi údajného šéfa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka za korupciu osem rokov väzenia. Rozsudok ešte nie je právoplatný, pretože advokát Daniel Maukš sa proti nemu odvolal.

Súd uznal argumenty obžaloby, podľa ktorej Maukš vybavoval za peniaze viacerým osobám prepustenie z väzby. Advokátovi mal pomáhať aj bývalý sudca, ktorý však medzičasom zomrel na infarkt. Súd zároveň vymeral dvojročné tresty väzenia za podplácanie trojici ďalších osôb, od ktorých Maukš vraj prebral státisícové úplatky.

"Boli uložené nepodmienečné tresty, lebo ide o trestnú činnosť, ktorá vážnym spôsobom zasiahla do života justície. Došlo k spochybneniu sudcov a k rozporu so zásadou, že súdy majú rozhodovať spravodlivo a nestranne," povedal sudca po vynesení rozsudku.

Maukš sa s novinármi príliš baviť nechcel, v minulosti však svoju vinu poprel. Nikdy vraj nebral úplatky, ale iba peniaze za obhajobu. Podľa rozhodnutia súdu by mal advokát zaplatiť aj pol milióna korún (asi 16.597 eur) pokuty. V opačnom prípade sudca stanovil ako náhradný trest ročné odňatie slobody.

Advokát čelí v inom prípade stíhaniu za vraždu podnikateľa Mariána Karcela, ktorú si údajne prostredníctvom neho objednal práve jeho bývalý klient Černák. Spolu s nimi je obžalovaný aj Černákov švagor. Za smrť Karcela už súd v inom procese odsúdil na 24 rokov väzenia Branislava Adamča, ktorého trojica na vraždu údajne najala za milión korún (asi 33.194 eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu