Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Vo Vysokých a Nízkych Tatrách zvýšené lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Vo vysokohorskom teréne Vysokých Tatier nad 2000 mnm a Nízkych Tatier nad 1700 mnm sa vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo t.j. 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informuje o tom servis Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

V Západných Tatrách je mierne lavínové nebezpečenstvo t.j. 2. stupeň. Vo Fatrách malé lavínové nebezpečenstvo t.j. 1. stupeň. Snehová pokrývka je na mnohých extrémnych strmých svahoch len mierne spevnená. Možný je výskyt lavín z naviateho snehu najmä pri mechanickom zaťažení na svahoch so sklonom nad 40°. Príležitostne je možný samovoľný výskyt malých a stredne veľkých lavín. Záchranári predpokladajú, že v pondelok bude na horách hroziť 2. stupeň lavínového nebezpečenstva.

Na horách bolo dnes ráno zamračené s dažďom alebo so snežením. Teplota vzduchu sa pohybovala od -6°C do +4°C. Fúkal mierny, na hrebeňoch hôr čerstvý vietor západných smerov. V pohoriach pripadlo do 35 cm nového snehu. V Tatrách pripadlo za poslednú periódu sneženia až do 80 cm nového snehu. Snehová pokrývka sadá. Povrch snehu nad 1400 mnm je suchý, ubitý vetrom, miestami aj s námrazou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu