Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Opozícii sa nepodarilo odvolať ministra Počiatka

Ján Počiatek
Ján Počiatek

BRATISLAVA - Minister financií Ján Počiatek zostáva naďalej vo funkcii. Opozičný návrh na jeho odvolanie dnes poslanci parlamentu nepodporili. Opozícia Počiatkovi vyčítala uzavretie dohody medzi národnou lotériovou spoločnosťou Tipos a cyperskou firmou Lemikon Limited, podľa ktorej mal Tipos po prehratom súdnom spore vyplatiť zhruba dve miliardy korún (66 miliónov eur).

Za Počiatkov odchod hlasovalo 53 zo 115 prítomných zákonodarcov, pričom na odvolanie člena vlády je potrebných aspoň 76 hlasov. Opozícia v tomto volebnom období zatiaľ neuspela ani s jedným zo siedmich pokusov o odvolanie ministra či predsedu vlády.

Ministra podržali a proti jeho odvolaniu hlasovali všetci prítomní koaliční poslanci s výnimkou poslanca ĽS-HZDS Jozefa Haleckého, ktorý podľa výpisu na internetovej stránke parlamentu nehlasoval. Za odchod Počiatka hlasovala opozícia, bývalý poslanec SDKÚ-DS Ľuboš Micheľ sa hlasovania zdržal.

Tipos, ktorého jediným akcionárom je ministerstvo financií, prehral spor o know-how spoločnosti Športka v auguste, pohľadávku voči lotériovej spoločnosti získal Lemikon, s ktorým potom Tipos uzavrel dohodu o vyrovnaní. Za cyperskou spoločnosťou podľa médií stojí český podnikateľ Radovan Vítek. Generálny prokurátor Dobroslav Trnka podal v utorok voči verdiktu mimoriadne dovolanie. Umožnil mu to narýchlo schválený zákon, ktorým vláda minulý týždeň presadila, aby sa ešte štát mohol plateniu vyhnúť. Trnka mal vďaka zákonu pri podávaní dovolania posilnené kompetencie.

Hlasovaniu predchádzala v noci z utorka na stredu približne šesťhodinová diskusia, v ktorej sa opozícia a koalícia navzájom obviňovali zo zodpovednosti za problémy Tiposu.

Opozícia vyčítala Počiatkovi, ktorý čelil návrhu na odvolanie po druhý raz, že súdny spor spoločnosti Tipos sa úmyselne snažil vyriešiť zmluvou, ktorá je pre štát nevýhodná.

Koalícia kritiku odmietla, podľa jej predstaviteľov Počiatek len plnil rozsudok Najvyššieho súdu. Zástupcovia koalície tiež opozičným stranám vytkli, že problém neriešili, kým boli v rokoch 1998 až 2006 vo vláde.

Opozícia v utorok zverejnila zmluvu medzi Tiposom a Lemikonom, podľa opozičných poslancov z nej vyplýva, že Slovensku hrozí za oneskorenie splátky cyperskej firme pokuta v hodnote 400 miliónov korún (takmer 13,3 milióna eur), ako aj ďalšie sankcie. Ministerstvo zmluvu napriek tomu obhajovalo a tvrdilo, že pokračovanie sporu s Lemikonom by spôsobilo ešte väčšie škody.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu