Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Parlament nezačal rokovať o odvolaní Počiatka, chýbali poslanci

Ján Počiatek
Ján Počiatek

BRATISLAVA - Parlament včera nezačal rokovať o návrhu opozície na odvolanie ministra financií Jána Počiatka. V snemovni nebola totiž ani pri dvoch pokusoch potrebná väčšina poslancov, aby sa schôdza mohla otvoriť. Zasadnutie bojkotovala opozícia, neprezentovali sa tiež niektorí poslanci vládnych strán. Šéf parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) odložil zasadnutie na utorok podvečer.

Opozícia vytýkala Počiatkovi postup, akým sa snažil vysporiadať s prehratým súdnym sporom národnej lotériovej spoločnosti Tipos. Časť opozičných poslancov sa však včera rozhodla stiahnuť svoje podpisy z návrhu na ministrovo zosadenie, a podľa skorších vyjadrení šéfa SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu sa tak nenaplnila podmienka, že žiadosť o zvolanie schôdze musí podporiť minimálne 30 zákonodarcov.

Paška síce pripustil, že ústava ani zákony s takouto situáciou nepočítali. Parlament by však mal podľa neho o Počiatkovom osude napriek tomu rokovať, keďže pôvodne podaný návrh splnil všetky podmienky. "Po zvážení všetkých faktov a po tom, ako som nenašiel žiadnu oporu ani v tom, čo nazývame (...) zvykovosť alebo obvyklosť v Národnej rade, ale ani v ústave ani v rokovacom poriadku, považujem túto schôdzu za riadne zvolanú v zmysle ústavy," vyhlásil Paška. Opozíciu zároveň kritizoval za jej postup.

Následne parlament nebol dva razy uznášaniaschopný. V sále na protest chýbali poslanci opozičných strán SDKÚ-DS a SMK, členovia tretej opozičnej strany KDH síce v snemovni boli, avšak sa neprezentovali.

Dzurinda včera tvrdil, že dôvody na odvolanie ministra financií nepominuli. Je však podľa neho potrebné počkať na výsledky utorkového prieskumu poslancov a zverejnenie zmluvy, prostredníctvom ktorej chcel Tipos dlhoročný spor uzavrieť. Rokovanie o odvolávaní ministra financií by navyše vraj malo byť počas dňa a nie vo večerných hodinách, ako navrhlo vedenie parlamentu.

Minister financií čelí kritike za zverejnené informácie o postupe, akým sa mal Tipos vysporiadať zo svojimi záväzkami po prehratom súdnom spore o know-how spoločnosti Športka. Opozícii sa nepáčilo, že lotériová spoločnosť mala prostredníctvom dohody s veriteľom Tiposu vyplatiť asi dve miliardy korún (66 miliónov eur). Z toho zhruba pol miliardy korún (16,6 milióna eur) už vyplatila. Vláda argumenty opozície odmietla, premiér Robert Fico tvrdil, že nie sú žiadne dôvody na odvolanie Počiatka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu