Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Podľa Mikloša stojí budúcoročný rozpočet na vode

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Štátny rozpočet na budúci rok stojí na vode aj z hľadiska príjmov a aj výdavkov a nevytvára predpoklady na udržanie vysokého ekonomického rastu Slovenska.

Týmito slovami zhodnotil koaličnými poslancami schválený rozpočet na budúci rok podpredseda SDKÚ-DS a exminister financií Ivan Mikloš. Ako ďalej uviedol po skončení hlasovania, rozpočet taktiež nedostatočne reaguje na svetovú finančnú krízu a nedostatočne napĺňa potreby strednej vrstvy, rodín a najmä rodín s deťmi. Podľa Mikloša aj hlasovanie v pléne, keď rozpočet podporili koaličný poslanci jednohlasne a s minimom pozmeňujúcich návrhov, bolo typickým príkladom toho, že nie parlament rozhodoval o rozpočte ale koaličná vláda. "Z parlamentnej koaličnej väčšiny sa stáva len nástroj vykonávania vôle koaličnej rady, teda troch ľudí," doplnil Mikloš.

Mikloš opakovane kritizoval aj predpokladaný počet 150 tisíc ľudí, ktorí by mali vystúpiť z druhého piliera dôchodkového sporenia. Rozpočet podľa jeho slov nepočíta vo výdavkovej časti ani so žiadnymi výdavkami na PPP projekty, aj keď ich vláda rozbieha. Ako ďalej povedal rozbieha ich tak, že už v roku 2009 s tým budú spojené nejaké náklady. Schválený rozpočet na budúci rok podľa Mikloša v žiadnom prípade nie je ani sociálny. "Sociálna sféra rastie omnoho pomalšie ako napríklad rezorty financií alebo vnútra," konštatoval exminister. Kritizoval aj fakt, že na bývanie ide o 500 mil. Sk (16,6 mil. €) menej ako v roku 2006. "Aj keď v roku 2009 bude mať vláda k dispozícii na príjmoch o 126 mld. Sk (4,182 mld. €) viacej ako mala vláda na príjmoch v štátnom rozpočte v roku 2006," povedal Mikloš.

Podpredseda SDKÚ-DS negatívne hodnotil aj neschválenie žiadneho z opozičných pozmeňujúcich návrhov k štátnemu rozpočtu. Tá predložila viaceré pozmeňujúce návrhy v oblasti školstva, výstavby diaľnic, bytovej výstavbe či odloženia peňazí sporiteľov, ktorí odídu z druhého piliera. "Tretíkrát sa schvaľuje rozpočet z dielne vlády Roberta Fica a tretí rok neprešiel ani jediný pozmeňujúci návrh opozície, čo tu nebývalo pravidlom za Dzurindových vlád," uzavrel Mikloš.

Národná rada SR v piatok schválila návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. Zákon roka, ktorý je prvýkrát v histórii Slovenskej republiky zostavovaný v spoločnej európskej mene, v pléne z celkovo prítomných 139 poslancov podporilo 82 poslancov. Proti schváleniu návrhu rozpočtu hlasovalo 56 poslancov, hlasovania sa zdržal jeden zákonodarca. Návrh rozpočtu pritom poslanci všetkých troch koaličných strán podporili jednohlasne. Príjmy rozpočtu odsúhlasil parlament vo výške 13,099 mld. eur a výdavky v objeme 14,109 mld. eur. Deficit štátneho rozpočtu je tak na budúci rok rozpočtovaný vo výške 1,009 mld. eur. Deficit celého okruhu verejných financií by sa tak mal zvýšiť z pôvodne plánovaných 1,7 % hrubého domáceho produktu (HDP) na 2,08 % HDP.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu