Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Parlament dnes rozhodne o návrhu budúcoročného štátneho rozpočtu

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parlament by mal dnes rozhodnúť o návrhu budúcoročného štátneho rozpočtu, ktorý je prvýkrát v histórii Slovenska zostavený v eurách. Podľa skorších vyjadrení predstaviteľov strán vládnej koalície poslanci zrejme schvália rozpočet s vyšším schodkom, než pôvodne očakávala vláda. Stane sa tak pre výpadok príjmov, ktorý by mala spôsobiť svetová finančná kríza.

Celkové výdavky štátneho rozpočtu by mali presiahnuť príjmy o približne 30,4 miliardy korún (1,01 miliardy eur). Pôvodne vláda plánovala hospodáriť s deficitom 26,7 miliardy korún (886,7 milióna eur). Rozpočet je pripravený v eurách pre vstup krajiny do eurozóny od januára budúceho roka.

Oproti skorším predpokladom by súčasne mal vzrásť aj deficit verejných financií, ktoré okrem štátneho rozpočtu zahŕňajú tiež hospodárenie napríklad Sociálnej poisťovne, zdravotných poisťovní a samosprávy. Kým vláda schválila schodok verejných financií na úrovni 1,7 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), lídri koaličných strán sa neskôr dohodli na schodku 2,08 percenta HDP. V tomto roku by mal deficit verejných financií dosiahnuť 2,3 percenta výkonu ekonomiky.

Opozícia návrh rozpočtu kritizovala a označila ho za premrhanú príležitosť pripraviť podmienky pre ďalší rozvoj krajiny. Koaliční poslanci výčitky odmietali a tvrdili, že nastavenie rozpočtu pomôže napríklad zdravotníctvu či sociálnej sfére.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu