Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Štát má zaplatiť firme za neplnenie zmluvy 600 mil. Sk!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra má zaplatiť pokutu 600 miliónov Sk (20 miliónov eur) firme Školstrav za neplnenie zmluvy, ktorú podpísali pred desiatimi rokmi nominanti bývalej vlády Vladimíra Mečiara. Rozhodol o tom košický krajský súd.

Rozsudok je právoplatný, ministerstvo však ešte podalo dovolanie na Najvyšší súd. Napísal to dnes denník Sme. Ministerstvo nedávno prehralo tiež iný spor za zmluvu z čias Mečiarovej vlády. Firma podľa denníka vyhrala v roku 1998 pred parlamentnými voľbami tender na dodávanie potravín, ktorý vyhlásilo ministerstvo školstva vedené Evou Slavkovskou (SNS).

Niekoľko dní po voľbách uzatvorili prednostovia jedenástich okresných úradov v Košickom kraji, nominanti končiacej vládnej koalície, zmluvy so Školstravom. Spoločnosť mala päť rokov dodávať potraviny na výrobu jedál pre zhruba stotisíc žiakov všetkých materských a základných škôl v Košickom kraji. Noví šéfovia úradov z koalície SDK-SMK-SDĽ-SOP, ktorí nastúpili v decembri, však zmluvu neplnili. Novým prednostom sa zmluvy zdali nevýhodné a Školstrav nedôveryhodný, uviedlo Sme.

Firma podľa denníka ešte v roku 1999 zmluvy pre ich neplnenie vypovedala a okresné úrady zažalovala. Okresný súd vlani v júni rozhodol, že úrady majú Školstravu zaplatiť pokutu celkovo 220 miliónov korún (podľa konverzného kurzu 7,3 milióna eur). Ďalších 315 miliónov Sk (10,5 milióna eur) tvorili úroky. Nástupca medzitým zrušených okresných úradov, Krajský úrad v Košiciach, sa proti rozhodnutiu odvolal, krajský súd však rozsudok tento rok v auguste potvrdil.

Po zrušení krajských úradov sa žalovaným stal Obvodný úrad v Košiciach, ktorý spadá pod ministerstvo vnútra. Od vlaňajšieho júna, keď celkový záväzok štátu z prehratého sporu dosiahol 535 miliónov korún (17,8 milióna eur), však dlh narastá o úroky, a to až do uhradenia dlžnej sumy, poznamenal denník. "Ak by sme museli pokutu zaplatiť, bola by to ďalšia vážna rana pre náš rozpočet," povedal hovorca ministerstva vnútra Erik Tomáš.

Ministerstvo vnútra podľa Sme na Najvyššom súde namieta aj to, že na zaplatenie pokuty by malo byť príslušné ministerstvo školstva. Ministerstvo vnútra tento rok prehralo tiež iný spor, keď podľa rozhodnutia súdu musí zaplatiť britskej firme Dortex asi pol miliardy korún (16,6 milióna eur). Štát má zaplatiť odškodné za to, že neplnil zmluvu v rokoch 1999 až 2001, na základe ktorej mal Záchranný systém Slovakia dostávať od štátu najmenej 80 miliónov korún (podľa konverzného kurzu 2,66 milióna eur) ročne.

Zmluva bola podpísaná dva mesiace pred parlamentnými voľbami v roku 1998, nová vláda ju odmietla dodržať pre údajne netransparentné hospodárenie Záchranného systému Slovakia. Práve od neho Dortex pohľadávku voči štátu odkúpil. Národná lotériová spoločnosť Tipos by zase s pomocou štátu mala zaplatiť českému podnikateľovi Radovanovi Vítkovi dvojmiliardové (66,39 milióna eur) odškodné po tom, čo firma prehrala spor o využívanie know-how spoločnosti Športka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu