Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

"Totalitný štát!" vykrikovali stovky extrémistov v uliciach Bratislavy

Vodca oz Pospolitosť Ivan Sýkora.
Vodca oz Pospolitosť Ivan Sýkora. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Niekoľko stoviek členov a sympatizantov občianskeho združenia Slovenská Pospolitosť, ktoré úrady pred niekoľkými dňami rozpustili pre extrémizmus, dnes popoludní pochodovalo centrom Bratislavy.

Vykrikovali rôzne heslá proti súčasnej vláde a polícii, naopak sa dožadovali "slobody pre nacionalistov". Policajti počas zhromaždenia nezasahovali, pretože podľa ich vedenia bolo legálne a nebol pri ňom porušený verejný poriadok. "Slobodu nacionalistom!", "Totalitný štát!", "Slobodu pre Pospolitosť," takého heslá zneli v uliciach Bratislavy, ktorými demonštranti pochodovali takmer dve hodiny.

"Policajný teror," skandovali pochodujúci, zatiaľ čo polícia zastavovala dopravu, aby mohli prejsť cez ulice. Na demonštráciu prišlo slovenských nacionalistov podporiť aj niekoľko podobne zmýšľajúcich mladých ľudí z Česka.

Zhromaždenie sa začalo na Námestí Slobody, odkiaľ mladí ľudia oblečení v čiernom s transparentmi, slovenskými a čiernymi zástavami pochodovali do centra mesta a cez hlavné ulice sa vrátili naspäť na námestie. Tam si vypočuli viacerých rečníkov, ktorí tvrdili, že na Slovensku nie je sloboda slova ani myslenia.

"V roku 1989 ste nám sľúbili slobodu, tak kde ju máme?" pýtal sa jeden z rečníkov. "Táto vláda je pokračovateľkou tej spred roku 1989," tvrdil člen Slovenskej pospolitosti, pričom vládny Smer-SD označil za boľševický a koaličné ĽS-HZDS za zlodejské. Rozpustenie Slovenskej pospolitosti označili viacerí za nezákonné, za čím vidia premiéra Roberta Fica.

"Mládež do boja," vyzývali zhromaždených. Polícia kvôli pochodu posilnila hliadky a pohyb demonštrujúcich monitorovala. "Pokiaľ nepríde k porušeniu verejného poriadku a neodkloní sa zhromaždenie od svojho ohláseného zámeru, nie je dôvod, aby polícia zakročila," povedal novinárom policajný viceprezident Stanislav Jankovič.

Podľa neho bolo podujatie členov zakázaného združenia legálne. "Zhromaždenie zvolala fyzická osoba, nie strana ani občianske združenie," povedal. Okrem toho demonštráciu na námestí bratislavské úrady povolili. Kým demonštranti protestovali proti policajnej brutalite a porušovaniu základných slobôd, Jankovič tvrdil, že policajti dohliadali aj na to, aby sa zhromaždenie mohlo uskutočniť a nebolo rušené inými skupinami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu