Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slovenská politika sa zasnúbila s nacionalistami, tvrdí Gyurcsány

Ferenc Gyurcsány
Ferenc Gyurcsány

KOMÁRNO – Spor o účasť Slovenskej národnej strany (SNS) vo vláde výrazne poznačil spoločné vystúpenie premiérov Slovenska a Maďarska po ich dvojhodinovom rokovaní v Komárne. Ferenc Gyurcsány zdôraznil, že nebezpeční dnes nie sú fašisti, združujúci sa v skupinkách po celej Európe, ale nacionalisti, reálne ovplyvňujúci politiku cez účasť vo vláde.

"Musíme bojovať s radikálmi a extrémistami, ak sú na uliciach, ale aj vtedy, ak sú vo vláde,“ uviedol na tlačovej besede. Robertovi Ficovi povedal, že nestačí potláčať extrémizmus na ulici. "Mali by ste byť takí radikálni, keď vystupujete voči svojmu koaličnému partnerovi.“ "Slovenská politika nielen flirtuje s nacionalizmom, ale sa s ním zasnúbila, konštatoval Gyurcsány.

Fico sľúbil, že bude na SNS vplývať rovnako ako na ministerstvo školstva, aby sa vrátili do učebníc zemepisné názvy v jazyku menšiny. Pripomenul, že práve jeho Smer-SD posunul v parlamente do druhého čítania novelu školského zákona, ktorá to má stanoviť priamo. Zároveň sa ale SNS zastal. Vládu s ňou považuje za úspešnú, stabilnú, sociálnu, udržiavajúcu pevnú menu a rast ekonomiky.

SNS, na rozdiel od maďarského opozičného Fideszu, nie je spojená s polovojenskými extrémistickými skupinami, iba "otvorenejšie a tvrdšie presadzuje slovenské záujmy“. Dodal, že jeho vláda je výsledkom slobodných demokratických volieb, chceli ju ľudia, a ani Washington, ani Moskva, ani Budapešť nebude hovoriť do zostavovania slovenskej vlády.

Gyurcsány oponoval, že parlament volia občania, ale koaličného partnera si vyberá premiér. Premiéri sa nezhodli ani v názore na policajný zásah v Dunajskej Strede. Gyurcsány nechápe, prečo Slovensko stále neposkytlo závery vyšetrovania ani záznam z futbalového štadióna, o ktorom hovorila slovenská polícia. Ficovi vysvetlil, že v boji proti extrémistom využije všetky možnosti, ale nemôže ísť proti zákonom a demokratickým pravidlám.

Prípad pálenia slovenskej vlajky je už na prokuratúre, o maďarských gardách rozhoduje súd. V narážke na tohtotýždňové zrušenie Slovenskej pospolitosti ministerstvom vnútra vyhlásil: "Považujem za správne, že nemôžem rozkázať ministrovi vnútra zakázať nejakú organizáciu. V Maďarsku o tom musí rozhodnúť súd.“ Gyurcsány by uvítal, keby tak rýchlo slovenské orgány konali aj v zisťovaní, kto zaútočil na Hedvigu Malinovú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu