Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ministerstvo vnútra rozpustilo Slovenskú pospolitosť!

Slovenská pospolitosť
Slovenská pospolitosť

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra v stredu rozhodlo o rozpustení extrémistického občianskeho združenia Slovenská pospolitosť. Združenie totiž podľa ministerstva roznecovalo nenávisť a neznášanlivosť z národnostných, rasových, náboženských a politických dôvodov. Informovali o tom zástupcovia úradu vlády.

"Rozpustenie Slovenskej pospolitosti je dôkazom, že vláda nebude ani minimálne tolerovať šírenie národnostnej či rasovej neznášanlivosti, prípadne neofašistické a neonacistické združenia. Rovnako nekompromisne však zasiahne aj proti všetkým cudzincom, ktorí prídu na Slovensko šíriť takéto ideológie," píše sa v tlačovom vyhlásení, ktoré poskytol úrad vlády.

Členovia pospolitosti v minulosti vzbudili rozruch pochodmi, na ktorých vystupovali v uniformách pripomínajúcich vojnový slovenský štát. Na viacerých demonštráciách zasahovala polícia. Zhromaždenia, na ktorých sa plánovali zúčastniť, viackrát odmietli samosprávy povoliť.

Podľa kabinetu premiéra Roberta Fica by sa mal princíp nulovej tolerancie voči extrémistom uplatniť vo všetkých členských krajinách Európskej únie.

Rozhodnutie ministerstva vnútra prišlo krátko po zhoršení slovensko-maďarských vzťahov po zásahu slovenskej polície proti skupine výtržníkov pri futbalovom zápase v Dunajskej Strede. Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány žiadal vyšetrenie incidentu pre podozrenie, že polícia bez príčiny zaútočila na maďarských fanúšikov. Proti zásahu polície v Dunajskej Strede v uplynulých dňoch protestovali aj maďarskí pravicoví extrémisti. Tí opakovane čiastočne zablokovali autami niektoré cesty k hraničným priechodom na Slovensko.

Ficova vláda v minulých dňoch odsúdila akciu maďarských radikálov, ktorí prišli do Kráľovského Chlmca v kópiách fašistických uniforiem. Polícia obvinila 28 Maďarov z propagácie fašizmu. Fico a Gyurcsány budú napätie vo vzájomných vzťahoch riešiť v sobotu Komárne.

Najvyšší súd predvlani rozpustil ultranacionalistickú Slovenskú pospolitosť- Národnú stranu, ktorá sa hlásila k myšlienkam prezidenta vojnového štátu Jozefa Tisa. Súd rozhodol o rozpustení, lebo podľa neho strana vo svojich stanovách navrhovala obmedzenia volebného práva, čo bolo v rozpore s ústavou. Slovenská pospolitosť potom pokračovala ako občianske združenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu