Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fico a Gyurcsány odsúdili extrémizmus, viackrát sa však nezhodli

Férenc Gyurcsány a Robert Fico
Férenc Gyurcsány a Robert Fico

KOMÁRNO - Slovenský premiér Robert Fico a jeho maďarský kolega Ferenc Gyurcsány dnes spoločne odsúdili extrémizmus.

Nezhodli sa však na zásahu polície na futbalovom zápase v Dunajskej Strede a Fico označil za vážny problém "export fašizmu" z maďarského územia na Slovensko. Gyurcsány zas vyčítal slovenskej politike nacionalizmus. Fico maďarskú vládu vyzval, aby prijala okamžité opatrenia proti extrémistom, ktorí prekračujú maďarsko-slovenské hranice. Navrhol tiež systém rýchleho varovania medzi tajnými službami a policajnými zbormi oboch krajín.

"Pre vládu Slovenskej republiky (...) sa najväčším problémom stáva export fašizmu a extrémizmu z územia Maďarska na územie Slovenskej republiky," povedal Fico. Pripomenul incident, keď nedávno do Kráľovského Chlmca na východe Slovenska prišli maďarskí občania v kópiách nacistických uniforiem. Obaja premiéri sa dnes v spoločnom vyhlásení okrem odsúdenia extrémizmu a netolerencie zaviazali, že budú podporovať národnostné menšiny vo svojich krajinách.

Premiéri sa dnes v Komárne zišli v čase zvýšeného napätia medzi Slovenskom a Maďarskom. Po zásahu polície proti maďarským fanúšikom na štadióne v Dunajskej Strede začiatkom mesiaca v Budapešti maďarskí radikáli pálili slovenskú vlajku a tento týždeň čiastočne blokovali cesty pri hraničných priechodoch na Slovensko. Slovenský a maďarský premiér sa dnes nezhodli, či bol zákrok oprávnený. "My tvrdíme (...), že tento zákrok bol legálny," vyhlásil Fico.

Maďarský premiér oponoval, že jeho vláda nevidela dôkaz, na základe ktorého by sa dal zásah považovať za primeraný. Gyurcsány tiež Ficovi vytkol výroky šéfa vládnej SNS Jána Slotu a poznamenal, že slovenská politika sa "zasnúbila s nacionalizmom". Fico povedal, že niektoré Slotove výroky odsúdil, ale vláda, ktorej súčasťou je aj SNS, podľa neho neprijala žiadne rozhodnutie, ktoré by zhoršilo život menšín na Slovensku.

Fico označil za neprijateľné súčasné fungovanie Fóra maďarských poslancov Karpatskej kotliny pri maďarskom parlamente, na ktorom sa zúčastňujú poslanci strán zastupujúcich maďarské menšiny z okolitých krajín vrátane opozičnej SMK. Slovenský premiér naopak Gyurcsányovi sľúbil, že k "spokojnosti všetkých" vyriešia problém učebníc pre národnostné školy, z ktorých vypadli zemepisné pomenovania v maďarčine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu