Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Za postavenie steny pred lekárňou nemocnica pokutu nedostane

(Zdroj: Profimedia)

NITRA – Mestský stavebný úrad v Leviciach nebude môcť udeliť pokutu nemocnici za to, že zabarikádovala vstup do lekárne Panax vo svojom areáli. Štátny stavebný dohľad totiž dospel k záveru, že stavebný zákon neporušila.

Nemocnica najprv postavila v polovici septembra panel asi 80 centimetrov od výdajného okienka, tento týždeň prístup zablokovala úplne. Lekáreň preto zostala zatvorená. Dôvodom tohto kroku je spor vedenia nemocnice s majiteľkou lekárne. „Konať nemôžeme, pretože prvú stavbu na základe našej výzvy odstránili – odpojili ju od zeme a presunuli bližšie k lekárni,“ uviedol primátor Levíc Štefan Mišák. Keďže stena nie je pevne spojená so zemou, stavebný zákon neporušili. Krátkodobé prenosné zariadenie si totiž nevyžaduje stavebné povolenie ani ohlásenie.

Mišák chce požiadať o zvolanie dozornej rady nemocnice, cez ktorú mieni apelovať na vedenie neziskovky, aby problém riešila. „Je to úprava, ktorá zabránila majiteľke lekárne podnikaniu a myslím, že vlastník nemocnice - Nitriansky samosprávny kraj má právo prikázať, aby stavbu odstránili,“ domnieva sa Mišák. Hovorca Nitrianskeho župana Stanislav Katrinec reagoval, že kraj k odstráneniu stavby vyzval v liste z 24. októbra. Predsedu kraja Milana Belicu podľa neho veľmi mrzí, že nezisková organizácia túto výzvu doteraz neuposlúchla a preto navrhuje majiteľke lekárne, aby sa o svoje práva domáhala u nemocnice súdnou cestou.

Vedenie nemocnice argumentuje tým, že lekáreň užíva priestor vstupnej haly do nemocnice, kde stoja pacienti čakajúci na výdaj liekov, bez akéhokoľvek právneho titulu. Podľa zmluvy má v prenájme len vnútorné priestory lekárne. „Okrem toho táto lekáreň nespĺňa kritériá vyhlášky ministerstva zdravotníctva, pretože pracoviská lekárne netvoria jeden funkčný celok, keďže súčasťou nie je čakací priestor pre pacientov,“ píše sa vo vyhlásení, ktoré zaslal riaditeľ nemocnice Viktor Dudáš. Nemocnica zároveň prevádzkuje vlastnú lekáreň.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu