Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Opozícia bojkotuje Harabina, ten ju obviňuje z anitisemitizmu!

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA - Minister spravodlivosti Štefan Harabin predložil svoju novelu zákona o súdoch len pred niekoľkými poslancami Národnej rady. Opozičné lavice poslancov za SDKÚ-DS a KDH sú prázdne, lebo bojkotujú Harabinove návrhy pre jeho kauzy.

Chýbajú aj poslanci za SMK, ktorí sa k nim pridali. Harabina ignorujú, pretože zostal vo funkcii, hoci sa podľa nich diskvalifikoval kamarátskym vzťahom s údajnou hlavou albánskej drogovej mafie Bakim Sadikim, antisemitskými výrokmi či vulgarizmami na adresu poslanca za KDH Daniela Lipšica. Harabin, nominant ĽS-HZDS, sa nemôže opierať o výraznú podporu zo strany koalície, pretože na rokovanie zatiaľ prišlo len pár koaličných poslancov.

„Skutočne ide iba o mediálne cirkusy a hry, aby upozornili na seba, lebo nemajú žiadne témy,“ reagoval v pléne na počínanie opozície Harabin. Podľa neho opozícia by sa mala zaoberať vulgarizmami vo svojich radoch, ktorých sa dopustili Vladimír Palko a Mária Sabolová. Ďalej by chcel, aby sa venovali tomu, že Daniel Lipšic a Ján Čarnogurský chceli vypustiť osvienčimskú lož z Trestného zákona. „Toto sú prejavy antisemitizmu nehorázneho rozmeru,“ dodal Harabin.

Poslankyňa za SDKÚ-DS Lucia Žitňanská je jediná z opozície, ktorá prišla na rokovanie, aby mohla predložiť pozmeňujúce návrhy k novele. Podľa nej novela neponúka kvalitnejšiu justíciu, ale jej personálne ovládnutie ministrom. Tvrdí, že novela má zvýšiť kompetencie ministra i predsedov krajských súdov. Navrhla, aby členmi disciplinárnych senátov neboli len právnici, ale aj občania bez právnického vzdelania, ktorí budú vybraní náhodne. Harabin odmietol Žitňanskej návrhy. V prvom čítaní obhajoval novelu tým, že personálne stabilizuje justíciu a posilní autoritu predsedov súdov. Novela umožňuje ministrovi odvolať predsedu súdu pre porušenie zákona, ale aj z iných závažných dôvodov. Na odvolanie potrebuje súhlas Súdnej rady. Poslanci by mali predpoludním hlasovať o definitívnej podobe novely.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu