Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Ministerstvá navrhli používať proti lykožrútom chemické prípravky

Lykožrút
Lykožrút

BRATISLAVA - Ministerstvá pôdohospodárstva a životného prostredia počítajú s použitím chemických prípravkov proti lykožrútom v smrekových lesoch.

Napísali to v návrhu opatrení proti kalamite podkôrneho hmyzu, ktorý dnes predložili do pripomienkového konania. Plány postrekov v minulosti ostro kritizovali ochranári z mimovládnych organizácií. Lykožrút sa rozšíril vo Vysokých Tatrách a ďalších pohoriach po veternej kalamite z roku 2004.

Ministerstvá tiež navrhli stavať v postihnutých oblastiach nové lesné cesty a vyťažiť alebo chemicky zlikvidovať napadnuté stromy. Požadujú aj vytvorenie funkcie vládneho splnomocnenca pre ochranu smrečín a zvýšenie počtu zamestnancov niektorých štátnych inštitúcií. Náklady na všetky opatrenia do roku 2013 odhadli na 1,43 miliardy korún (47,53 milióna eur).

O možnom použití chemických postrekov vo Vysokých Tatrách tento mesiac pred novinármi hovoril aj minister životného prostredia Ján Chrbet (SNS). Vyhlásil, že toto opatrenie by sa nemalo týkať najprísnejšie chránených území. Postreky už lesníci tento rok použili napriek protestom ochranárov v Nízkych Tatrách.

Ochranári z mimovládnych organizácií úvahy o chemických postrekoch viackrát tvrdo kritizovali. Zdôrazňovali, že pesticídy ohrozujú rastlinné i živočíšne druhy, ako aj ľudí a v zahraničí by bol podobný postup vylúčený. Pre postreky v Nízkych Tatrách podali trestné oznámenie.

Premiér Robert Fico naopak začiatkom mesiaca tvrdil, že lykožrút spôsobil viac škody ako veterná kalamita a ochranárom vyčítal, že svojimi námietkami po veternej smršti znemožňovali ťažbu popadaného dreva, čím podľa neho prispeli k premnoženiu hmyzu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu