Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Prešove zasahujú špeciálne chemické jednotky!

Horiaca prešovská spaľovňa Zobraziť galériu (15)
Horiaca prešovská spaľovňa

KOŠICE – Hasiči stále bojujú s požiarom skladu chemických látok v Prešove. V meste naďalej trvá mimoriadna situácia a okolie skladu evakuovali. Na mieste stále zasahuje takmer 40 hasičov a špeciálne chemické jednotky, povedal Viliam Popadič z hasičského zboru v Prešove. Oheň vypukol v priestoroch firmy, ktorá v meste plánuje postaviť kontroverznú spaľovňu.

V sklade bol podľa Popadiča uložený chlórnan vápenatý či chemické zlúčeniny ortuti.

"Nebezpečný je najmä chlór, ktorý je akútne jedovatý a nie je dýchateľný," povedal Jozef Gonda z Ústavu chemických vied v Košiciach. Ortuť by sa podľa Gondu do ovzdušia nemala dostať, keďže jej zlúčeniny odolávajú vysokým teplotám. Pri požiari sa ľahko zranil jeden hasič, ktorý sa nadýchal splodín.

Okolie požiaru ešte predpoludním evakuovali. Okruh 400 metrov muselo podľa hovorcu prešovskej radnice Michala Kaliňáka opustiť približne 300 ľudí. V Prešove sa zišiel mestský aj krajský krízový štáb. V blízkosti skladu sa nachádzajú školy, Kaliňák však nespresnil, či ich tiež museli evakuovať. Rozsah škôd a príčiny požiaru zatiaľ nie sú známe.

K situácii sa odmietol vyjadriť majiteľ prešovskej spoločnosti Fecupral Štefan Hanigovský, ktorej sklad patrí. Firma sa zaoberá spracovaním a zberom odpadu. "Požiar na mieste dohášajú nasadené jednotky, v lokalite kleslo zadymenie," uviedol Popadič. S ohňom bojujú hasiči z Prešova, Košíc, Sabinova, záchranná brigáda z Humenného a chemická jednotka z Jasova.

Spoločnosť Fecupral v súčasnosti v Prešove vlastní tiež menšiu spaľovňu odpadov s kapacitou 1000 ton ročne, plánuje však vybudovať nové zariadenie na 21.000 ton nebezpečného odpadu ročne. Proti zámeru protestovali ekológovia a miestni obyvatelia.

 

Čitateľom Topiek.sk ďakujeme za zaslané fotografie.

Ďalšie príspevky očakávame na e-mailovej adrese tipy@topky.sk.

 

Požiar prešovskej spaľovne si vyžiadal evakuáciu okolia



Požiar prešovskej spaľovne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu