Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Alžbeta II. a Gašparovič sa vyznamenali

BRATISLAVA - Britská kráľovná Alžbeta II. dostala včera od prezidenta Ivana Gašparoviča najvyššie štátne vyznamenanie - Rad Bieleho dvojkríža I. triedy.

Panovníčka zas svojho hostiteľa vyznamenala britským Veľkým rytierskym krížom, ktorý sa od stredoveku udeľoval pri tradičnej ceremónii pasovania za rytiera. Toto prestížne vyznamenanie udeľuje výlučne britský panovník, ktorý zároveň stojí na čele rytierskeho Rádu.

V najnovšej histórii ho spomedzi zahraničných štátnikov dostali napríklad bývalí prezidenti Ronald Reagan (USA), Gustav Heinemann (SNR) a Lech Walesa (Poľsko). Zo súčasných prezidentov toto vyznamenanie majú prezidenti USA George Bush, Francúzska Nicolas Sarkozy, Turecka Abdullah Gül a slovinská hlava štátu Danilo Türk.

Alžbeta II. dnes vo Vysokých Tatrách a Poprade ukončí svoju dvojdňovú návštevu Slovenska. Plánovaný program panovníčky a jej manžela princa Philipa je menej oficiálny a kratší ako vo štvrtok v Bratislave, kde sa stretávala s politikmi. Hlava britskej monarchie sa okrem iného vyvezie lanovou dráhou na Hrebienok a vhodí úvodné buly na hokejovom zápase.

Kráľovnú čaká aj prehliadka kostola v historickej popradskej časti Spišská Sobota s oltárom z dielne Majstra Pavla z Levoče. Na námestí uvidí ukážky remesiel i ľudovú hudbu. Princ Philip, ktorý je známy svojím záujmom o životné prostredie, sa zas v Tatrách zúčastní na ekologickej konferencii.

Záujem kráľovského páru o Tatry neunikol ochranárom z mimovládnych organizácií, ktorí vojvodovi z Edinburghu napísali list a upozornili ho na kontroverzné plány chemických postrekov či ťažby kalamitného dreva v najprísnejšie chránených územiach.

Alžbetu s jej manželom v Poprade neminie ani stretnutie so slovenským olympijským víťazom kanoistom Michalom Martikánom a jeho strieborným britským konkurentom Davidom Florenceom. Pred odletom, ktorý je naplánovaný na popoludnie, ešte stihne vhodiť buly na hokejovom zápase medzi domácim Popradom a anglickým Gildfordom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu