Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Alžbeta II. si pripomenula aj komunistickú minulosť Slovenska

Nový pamätník Železnej opony odhalila britská kráľovná Alžbeta II. Zobraziť galériu (7)
Nový pamätník Železnej opony odhalila britská kráľovná Alžbeta II.

BRATISLAVA - Obdobie komunistického režimu, ktorý okrem iného obmedzoval ľudí pri cestovaní do zahraničia, bude v Bratislave pripomínať ďalší pamätník.

Slávnostne ho dnes odhalila britská kráľovná Alžbeta II. na sútoku Dunaja a Moravy v Devíne, kde sa za bývalého režimu začínali viaceré pokusy o útek na Západ.

Približne tri metre vysoký Pamätník železnej opony má pripomínať hraničné bariéry, ktoré bývalé socialistické Československo oddeľovalo od "kapitalistického" Rakúska na druhej strane Dunaja. Monument nakrátko doplnil už existujúci pamätník s názvom Brána slobody, ktorý pod Devínskym hradom stojí od roku 2005. Nové dielo však pod hradom nezostalo a po odhalení ho odviezli na iné miesto. Kam by sa mal presne v hlavnom meste presunúť, zatiaľ ešte nie je známe.

Kráľovná, ktorá na Slovensko pricestovala po prvý raz, sa podľa prezidenta Ivana Gašparoviča počas návštevy zaujímala o slovenskú históriu vrátane obdobia komunistického režimu.

Britská panovníčka si na Devíne prezrela aj zrúcaniny hradu. Odhalením pamätníku ukončila prvú časť svojho programu, ktorý po dnešnom prílete absolvovala v hlavnom meste Slovenska. Večer ju čaká ešte spoločenský banket v Slovenskej filharmónii a v piatok plánuje návštevu Tatier a Popradu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu