Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kráľovná sa stretla s krajanom Wintonom, záchrancom detí

Alžbeta II. podáva ruku sirovi Nicolasovi Wintonovi počas stretnutia s veteránmi z II. svetovej vojny. Zobraziť galériu (8)
Alžbeta II. podáva ruku sirovi Nicolasovi Wintonovi počas stretnutia s veteránmi z II. svetovej vojny.

BRATISLAVA - Britská kráľovná Alžbeta II. sa dnes počas návštevy Slovenska stretla so svojím krajanom Nicholasom Wintonom, ktorý zachránil pred nacistickými koncentračnými tábormi stovky slovenských a českých detí.

Pri stretnutí panovníčky s už 99-ročným Wintonom, boli i niektoré z jeho "detí". Pozdraviť sa s kráľovnou mohli tiež veteráni z čias druhej svetovej vojny.

Tesne pred začiatkom druhej svetovej vojny zachránil Winton viac ako 600 detí tým, že zorganizoval ich prevoz do Británie. Jednou z nich bola napríklad aj Milena Grenfellová-Bainesová, ktorá mala dnes možnosť stretnúť sa s kráľovnou. V čase odchodu do Británie mala iba deväť rokov.

Winton sám na svoj čin nikdy neupozornil, jeho zásluhy pomohla až pred 20 rokmi zverejniť historička Elisabeth Maxwellová a neskôr i slovenský režisér Matej Mináč filmom Sila ľudskosti.

Už niekoľkokrát v živote sa mal možnosť stretnúť s kráľovnou deväťdesiatšesťročný generálmajor Anton Petrák, ktorý po rozbití bývalého Československa nacistickým Nemeckom emigroval a bojoval za vlasť v zahraničnom odboji. "Ja som kráľovnej povedal, že je pre mňa veľkou cťou, že sa s ňou môžem stretnúť a uistil som ju, že slovenskí vojaci za druhej svetovej vojny si kládli tiež za česť, že mali možnosť bojovať po boku Britov práve v dobe, keď Briti niesli najvyšší podiel v boji za slobodu," povedal dnes Petrák novinárom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu