Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Mikloš kritizoval Ficove strašenie Islandom

Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš
Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Vláda podľa poslanca Národnej rady SR za SDKÚ-DS Ivana Mikloša bude musieť zmeniť podmienky, za akých sa sporí v druhom pilieri, inak sa jej nepodarí z neho vyhnať 150-tisíc ľudí, ako si naplánovala.

Počas parlamentnej rozpravy k novele zákona o starobnom dôchodkovom sporení povedal, že ministerka práce Viera Tomanová uvažuje o predĺžení minimálnej doby sporenia v druhom pilieri z 15 rokov na 30 až 35 rokov.

Premiér Robert Fico zavádzal, keď hovoril, že peniaze ľudí v druhom pilieri sú ohrozené a môžu o ne prísť podobne ako Islanďania, podľa Mikloša je to presne naopak. „Dôchodkové fondy na Islande boli nie tými, ktoré spôsobili krach islandskej ekonomiky, ale tými, ktoré zachraňovali islandskú ekonomiku,“ dodal Mikloš. Koalíciu kritizoval aj za to, že pri napádaní druhého piliera používa Argentínu, kde sa tamojšia vláda rozhodla druhý pilier znárodniť. „Tam sa vláda aspoň nehanbí povedať, znárodňujeme tieto peniaze, berieme ich bez náhrady, ideme ich minúť, vy to robíte kulantnejšie, vy otvárate druhý pilier,“ uviedol bývalý minister financií Mikloš.

Poslanec za KDH Daniel Lipšic poznamenal, že pre demografickú krízu prvý pilier o niekoľko rokov skolabuje. Vládna koalícia sa podľa neho rozhodla odpísať všetkých ľudí, ktorí majú pod 45 rokov, lebo vie, že keď budú v dôchodkovom veku, táto vláda tu už nebude. „Vy chcete dnes povedať tým, čo si sporia na dôchodky - nesporte si, lebo tam je možné, že bude raz väčší výnos, raz menší výnos. Dajte peniaze nám, politikom. My ich síce hneď minieme, ale ubezpečujeme vás, že o 30 rokov vám niečo vyplatíme,“ poznamenal Lipšic s tým, že tomuto by veril len blázon.

Koalícia naopak otvorenie piliera obhajovala s tým, že sa rozhodnú sami ľudia. Nikto ich z II. piliera podľa koalície nevyhadzuje. Poslanec za Smer-SD Robert Madej povedal, že ľudia majú v niektorých fondoch menej peňazí, než tam vložili. Poslanec za ĽS-HZDS Jozef Halecký uviedol, že pomer medzi počtom ľudí, ktorí vystúpili a vstúpili počas otvorenia druhého piliera v prvom polroku tohto roka ukazuje, že to bolo správne. Potvrdenie prvého otvorenia je dôkazom toho, že to druhé otvorenie, v čase akútnej ekonomickej krízy, je odôvodnené, dodal.

Parlament dnes večer neukončil rozpravu k tejto novele, do rozpravy sú ešte prihlásení dvaja poslanci Jozef Burian a Jozef Halecký. Očakáva sa, že poslanci v piatok schvália definitívne znenie novely. Druhý pilier má byť znova otvorený od 15. novembra do 30. júna.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu