Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Štát nemôže ručiť za investície v II. pilieri, tvrdí Počiatek

Minister financií Ján Počiatek
Minister financií Ján Počiatek

BRATISLAVA - Štát nemôže ručiť za peniaze, ktoré ľudia investujú do dôchodkových fondov.

Podľa ministra financií Jána Počiatka občania sa sami rozhodujú, či do druhého dôchodkového piliera vstúpia, a preto musia znášať prípadné riziká.

„Štát nemôže ručiť za zlé a chybné investičné rozhodnutia správcov dôchodkových fondov,“
povedal počas parlamentnej Hodiny otázok Počiatek. Podľa neho Ficova vláda nikoho nenúti byť v druhom pilieri.

Štátna garancia neplatí ani na výnosy. „Výnosy ako také v tomto systéme vôbec nie sú garantované,“ dodal šéf rezortu. Nevie si predstaviť, že by sa stal prípad, aby dôchodková správcovská spoločnosť sporiteľovi dorovnávala rozdiel vo výnosoch. Podľa neho fondy väčšinou strácajú, investície sa znehodnocujú, a preto nijaká DSS nič nedorovnáva. „Sám sporiteľ preberá na seba úplne celé riziko, ktoré je spojené s investíciou majetku v dôchodkových fondoch, ktoré je čiastočne garantované v prípade naozaj výrazných rozdielov,“ uzavrel Počiatek.

Počiatka sa na ochranu úspor v druhom pilieri pýtala opozičná poslankyňa za SMK Klára Sárközy. Zaujímalo ju, či Počiatek súhlasí s premiérovým názorom, že „nikto za nič neručí“ v prípade peňazí vložených do dôchodkových správcovských spoločností. Predseda vlády Robert Fico v pondelok povedal, že sporitelia v druhom pilieri môžu prísť o peniaze. "Pozrite sa, čo sa stalo na Islande, toto isté sa kedykoľvek môže stať aj ľuďom v druhom pilieri na Slovensku, lebo nikto za nič neručí," uviedol Fico.

Koalícia chce znova umožniť ľuďom rozhodnúť sa, či v druhom pilieri zostanú alebo z neho vystúpia. Očakáva sa, že koalícia ešte tento týždeň schváli novelu zákona o starobnou dôchodkovom sporení, ktorou znova otvorí druhý pilier od 15. novembra do 30. júna budúceho roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu