Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Kráľovná dostala drevenú plastiku i šperkovnicu

Kráľovná Alžbeta II. na Hlavnom námestí v Bratislave Zobraziť galériu (6)
Kráľovná Alžbeta II. na Hlavnom námestí v Bratislave

BRATISLAVA - Drevenou plastikou s motívmi koní a šperkovnicou obdaroval slovenský prezidentský pár britskú kráľovnú Alžbetu II., ktorá dnes prišla na prvú návštevu krajiny.

Manžel panovníčky, princ Philip, zase bude môcť skúšať, ako sa hrá na asi najznámejší slovenský ľudový hudobný nástroj, fujaru. Tú mu Gašparovič aj predviedol.

"Pán prezident si preveril, čo je hlavnou záľubou jej veličenstva a keďže vieme, že sú to kone, tak koníčky s jedným rohom, čiže jednorožce nechýbali ani na tom dare," povedal hovorca prezidenta Marek Trubač. Na diele slovenského umelca Arpáda Pála Sila večnosti, ktoré si bude môcť panovníčka zavesiť na stenu v jednom zo svojich palácov, sú strieborní jednorožci a pegasi, vsadení do storočného orechového dreva z Banskej Štiavnice.

Pri výbere darov britská kráľovná i manželka slovenského prezidenta Silvia Gašparovičová zrejme rozmýšľali rovnako. Obe sa totiž obdarovali šperkovnicou. Slovenská prvá dáma kráľovnej darovala sklenenú šperkovnicu s motívom bratislavského hradu od umelkyne Gordany Turukovej. Sama dostala škatuľku na šperky s emblémom kráľovnej.

Prezident Gašparovič, inak vášnivý motorista, si zase bude môcť vo svojej pracovni vystaviť fotografiu kráľovského páru s podpisom, aj bohyňu Niké, ktorá je na špičke znaku luxusného britského automobilu Rolls-Royce. Vojvodovi z Edinburghu okrem fujary, ktorú si už odniesli aj prezident USA George Bush a bývalá hlava Ruska Vladimir Putin, venoval encyklopédiu o Slovensku.

Podľa hovorcu vzácna návšteva môže dostať aj ďalšie dary. "Pán prezident odovzdal oficiálne dary a nevylúčil, že ešte nejaké dary budú," povedal Trubač. Prezident svojich hostí rád obdarúva slovenským umením a folklórnymi predmetmi. Pred návštevou amerického prezidenta však zvažoval, či mu nedaruje psa slovenského plemena.

Náklonnosťou ku zvieratám je pritom známa aj Alžbeta II. Koňa panovníčke darovali v Slovinsku, odkiaľ zamierila na Slovensko. Darček zo svetoznámeho žrebčína v juhoslovinskej Lipici však bol symbolický, a tak zdobiť jej panstvo nebude.

 

Podarilo sa vám odfotiť Alžbetu II. a jej manžela? Svoje fotografie nám zašlite na tipy@topky.sk a my ich radi uverejníme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu