Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Tisícky ľudí prišli vítať kráľovnú, neodradilo ich ani počasie

Tisícky ľudí pozdravovali kráľovský pár Zobraziť galériu (6)
Tisícky ľudí pozdravovali kráľovský pár

BRATISLAVA - Tisícky Bratislavčanov a návštevníkov hlavného mesta dnes v Bratislave vítali kráľovnú Alžbetu II. a vojvodu z Edinburghu, ktorí sú na oficiálnej návšteve Slovenska.

Kráľovná dostala pri privítaní na nádvorí Primaciálneho paláca kytičku kvetov od žiačky základnej školy Pavlínky Paškovej. Žltú ružu jej daroval aj jeden z Bratislavčanov, s ktorými sa pozdravila na Hlavnom námestí.

Davy ľudí na námestí, kde vystupoval SĽUK, Lúčnica a sólisti Baletu SND, privítali kráľovskú návštevu potleskom. Kráľovnin program je časovo náročný, preto v centre hlavného mesta strávila iba necelú polhodinu, stihla si pozrieť Primaciálne námestie, Kostolnú ulicu a Hlavné námestie. Bratislavčanov a návštevníkov hlavného mesta návšteva nadchla, turisti i domáci sa snažili urobiť čo najlepšie zábery tejto historickej chvíle. Nadšenie z návštevy pred novinármi na Hlavnom námestí neskrýval Bratislavčan Drahoslav. "Je to veľmi decentné, vidíte, je to skvelá pani, usmieva sa, je neformálna. Najsenzačnejšie pre mňa je to, že ju vítame tým, čo máme najlepšie na svete. Lebo Boh nás ochráň, aby tu tancovali hip-hop," povedal.

Niektorí z ľudí zhromaždených na námestí vyjadrili aj obavu z toho, či nepriaznivé počasie nebude mať vplyv na dojmy kráľovnej z návštevy Slovenska. Kráľovná oblečená v červenom kabáte a klobúku si totiž počas prechádzky po centre mesta musela držať nad hlavou dáždnik. Kráľovskú návštevu si uctilo aj vedenie hlavného mesta. Hlavu britskej monarchie privítal na Primaciálnom námestí primátor mesta Andrej Ďurkovský ozdobený insígniami, v príhovore označil návštevu kráľovnej za historickú chvíľu a mimoriadnu udalosť pre mesto. Kráľovná a vojvoda sa pozdravili aj s námestníkmi, starostami mestských častí a poslancami mestského zastupiteľstva.

Vojvoda z Edinburghu sa pri stretnutí s vedením mesta zaujímal o to, či sú volení vo voľbách. Kráľovský pár sa zapísal do Zlatej knihy Bratislavy a prezrel si aj dary od primátora - knihu o Primaciálnom paláci a kazetu so zlatou známkou pripomínajúcou 1 100. výročie prvej písomnej zmienky o Bratislave. Kráľovský pár dnes ešte navštívi hrad Devín, kde sa stretne s Nicholasom Wintonom a "jeho deťmi", ktoré v čase druhej svetovej vojny zachránil pred transportom do koncentračných táborov. Večer sa v historickej Redute koná slávnostná večera na počesť kráľovského páru, ktorú podáva prezident Ivan Gašparovič s manželkou. V piatok kráľovná Alžbeta II. a vojvoda z Edinburghu navštívia Poprad a Vysoké Tatry.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu