Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Prezident odcestoval do USA, prijme ho George Bush

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič odletel na oficiálnu návštevu Spojených štátov, kde by ho mal vo štvrtok prijať americký prezident George Bush. Pôjde o jeho prvú návštevu Bieleho domu. Od najmocnejšieho muža sveta očakáva zrušenie vízovej povinnosti pre slovenských turistov.

S Bushom by chcel rozprávať aj o účasti Slovenska v boji proti terorizmu, našej účasti v operáciách NATO v Afganistane a o situácii v Gruzínsku. Vo Washingtone má v stredu klásť vence k dvom pamätníkom. Pentagónsky pamätník je venovaný obetiam teroristického útoku na budovu amerického ministerstva obrany Pentagón z 11. septembra 2001. Letecký útok na Pentagón si vyžiadal 184 životov. Pamätník vojenského námorníctva USA Iwo Jima pripomína obete vojen od roku 1775, vrátane bitky o japonský ostrov Iwo Jima zo začiatku roka 1945. Americká námorná pechota v nej prišla o tretinu vojakov, ktorí zahynuli počas celej druhej svetovej vojny.

Jedným z amerických hrdinov bojov o ostrov Iwo Jima je seržant Michael Strank, ktorý bol rodákom zo Slovenska. Prezidenta na ceste do USA sprevádza aj minister vnútra Robert Kaliňák. Ten v stredu s americkým kolegom Michaelom Chertoffom podpíše zmluvu o zintenzívnení spolupráce pri predchádzaní a boji proti trestnej činnosti. Pôjde o posledný krok a zavŕšenie úsilia v rámci príprav Slovenska na zrušenie vízovej povinnosti s USA.

Gašparovič sa vo štvrtok presunie z Washingtonu do pennsylvánskeho mesta Pittsburgh, kde sa má stretnúť s našimi krajanmi. Najviac, okolo 10- až 150-tisíc, ich žije práve v Pittsburghu. Podľa ministerstva zahraničných vecí v Spojených štátoch evidujú približne 820-tisíc Slovákov.

V piatok sa má prezident Gašparovič stretnúť s primátorom mesta Pittsburgh Lukom Ravenstahlom. Hovoriť by mal aj s vedením spoločnosti U. S. Steel, ktorá je najväčším výrobcom ocele v Spojených štátoch. Oceliarsky gigant v roku 2000 prevzal bývalé Východoslovenské železiarne (VSŽ), dnešné U. S. Steel Košice. Prezidenta by mali prijať traja členovia vysokého manažmentu U. S. Steel John Goodish, Chis Navetta a Dave Lohr, ktorí boli v minulosti prezidentmi U. S. Steel Košice. Navštíviť by mal aj Pittsburghskú univerzitu. Škola ako jediná v Spojených štátoch má stály Slovenský program na Katedre slavistiky. Prezident by sa mal vrátiť na Slovensko v nedeľu ráno.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu