Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Greenpeace protestoval na Rysoch!

Zobraziť galériu (4)

RYSY– Pod vrcholom Rysov sa objavili transparenty s nápisom „ACT NOW! POZNAŇ 2008.“ Vyniesli ich tam aktivisti z hnutia Greenpeace. Práve v poľskej Poznani sa totiž v decembri stretnú predstavitelia najdôležitejších krajín sveta, aby rozhodli o osude našej planéty.

Kjótsky protokol to má zrátané. Platí len do roku 2012. Podpísalo ho síce 37 štátov, ktoré sa zaviazali znížiť emisie skleníkových plynov, no napríklad USA a Čína ho považujú len za zdrap papiera. „Konvent v Poznani je poslednou možnosťou zachrániť Zem,“ domnieva sa aktivista Greenpeace Karel Polenecký, ktorý spolu s ďalšími kolegami vyniesli tesne pod vrchol Rysov transparenty.

Podľa ochranárov hrozí, že na decembrovom konvente v Poznani sa budú snažiť zúčastnené krajiny o uvoľnenie pravidiel pri vypúšťaní sklenníkových plynov. Ani štáty V4 podľa nich nie sú zástancami znižovania emisných kvót. „Ak sa neurčia jasné pravidlá, dopadne to s planétou zle,“ myslí si riaditeľ Greenpeace na Slovensku Juraj Rizman.

„Priemerná teplota vzduchu na Slovensku do konca tohto storočia vzrastie o dva až štyri stupne,“ tvrdí klimatológ Milan Lapin. „Pri dvojstupňovom náraste priemernej teploty bude v Žiline tak, ako je dnes v Komárne. Pri štvorstupňovom si dnešnú klímu z južného Slovenska užijú ľudia pod Tatrami.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu