Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Greenpeace: Mochovce dostali neoprávnenú dotáciu

BRUSEL - Mimovládna organizácia Greenpeace chce podať eurokomisárke pre hospodársku súťaž Neelie Kroesovej sťažnosť, podľa ktorej slovenská vláda neoprávnene poskytla štátnu dotáciu Atómovej elektrárni Mochovce (EMO), a tým aj talianskemu energetickému koncernu Enel, ktorý vlastní 66 % spoločnosti Slovenské elektrárne (SE).

Greenpeace by mala podať sťažnosť v piatok. "Na základe dostupných údajov sme prišli k záveru, že boli porušené pravidla hospodárskej súťaže za účelom presvedčiť Enel, aby investoval do tohto problematického projektu," uvádza sa v liste, ktorý organizácia adresovala eurokomisárke.

Jadrové elektrárne mali v minulom roku až 57-percentný podiel na slovenskej produkcii elektrickej energie. Hlavný slovenský producent elektriny, spoločnosť Slovenské elektrárne, plánuje dostavať tretí a štvrtý jadrový blok Atómovej elektrárne Mochovce do konca roka 2013.

Taliansky Enel vstúpil do Slovenských elektrární koncom apríla 2006. Enel zaplatil za väčšinový balík akcií SE 839 mil. eur, čo v tom čase predstavovalo zhruba 32 mld. Sk. Zvyšných 34 % akcií elektrární zostal v rukách Fond národného majetku SR, výkon akcionárskych práv však zabezpečuje rezort hospodárstva.

Slovenské elektrárne nevedia o žiadnej nedovolenej štátnej pomoci
Slovenské elektrárne, a.s. (SE) odmietajú tvrdenia organizácie Greenpeace, že slovenská vláda poskytla Atómovej elektrárni Mochovce (EMO) neoprávnenú štátnu dotáciu. "SE nedostávajú žiadnu štátnu pomoc a ani neviedli rokovania so štátom s cieľom podporiť svoju podnikateľskú činnosť štátnymi zdrojmi. Nemáme žiadnu výnimku z platných daňových zákonov a podliehame rovnakým podmienkam daňových povinností voči štátu ako hociktorá iná právnická osoba, ktorá na Slovensku vykonáva podnikateľskú činnosť" uviedol pre agentúru SITA hovorca SE Juraj Kopřiva.

Slovenské elektrárne odmietajú tvrdenia mimovládnej organizácie aj vzhľadom na fakt, že si zahraničný akcionár neuplatňuje ani nárok na dividendy do roku 2010 s cieľom znížiť zadlženosť spoločnosti a investovať do nových energetických projektov. "Akcionár SE je jedinou z veľkých energetických firiem, ktorá zisk zo Slovenska nevyváža, ale ho investuje do rozvoja energetiky," konštatoval Kopřiva.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu