Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Greenpeace: Chýbajú záruky, že elektráreň Mochovce neohrozí ľudí

Jadrová elektráreň Mochovce
Jadrová elektráreň Mochovce

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica ani energetická spoločnosť Enel zatiaľ podľa ochranárskej spoločnosti Greenpeace neponúkli dostatočné záruky, že plánovaná dostavba jadrovej elektrárne v Mochovciach neohrozí ľudí.

Na základe dostupných informácií by v prípade dobudovania elektrárne bolo riziko výbuchu vyššie, než je pri modernejších zariadeniach, povedali dnes zástupcovia Greenpeace na tlačovej konferencii. Enel pochybnosti odmietol.

"Kriticky hodnotíme fakt, že zatiaľ nie sú známe technické detaily, ani to, ako sa (stavitelia) vysporiadajú s problematikou bezpečnosti a ochrany životného prostredia," povedal hovorca Greenpeace na Slovensku Juraj Rizman. Preto by podľa neho mala prebehnúť širšia diskusia o pláne dostavať ďalšie dva bloky elektrárne a možné vplyvy stavby na prírodu by mali byť hodnotené podľa uznávanej metodiky EIA.

Rizikom budúcej elektrárne by vraj mohol byť napríklad plánovaný reaktor. Uvažuje sa totiž o type takzvanej druhej generácie, pričom vo svete sa používajú už bezpečnejšie reaktory tretej generácie, poznamenal odborník na jadrovú bezpečnosť Dalibor Strásky, ktorého Greenpeace označuje ako nezávislého. V Mochovciach sa navyše podľa neho neuvažuje o vybudovaní ochranného obalu (containmentu). Ten by chránil nielen pred výbuchom elektrárne, ale napríklad aj v prípade, že by na zariadenie spadlo lietadlo.

"V prípade havárie nebudú bezpečnostné opatrenia na takej úrovni, aby spoľahlivo ochránili obyvateľstvo," povedal Strásky. Stavba elektrárne s kvalitnejšími bezpečnostnými opatreniami by si vyžiadala vyššie náklady, dodal.

"Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu konštatovala, že úroveň bezpečnosti jadrových elektrární na Slovensku je úplne porovnateľná s podobnými elektrárňami západného typu," oponoval Juraj Kopřiva z podniku Slovenské elektrárne, ktorého väčšinu vlastní Enel. Elektráreň v Mochovciach podľa neho má aj dostatočný ochranný obal.

Kopřiva taktiež odmietol, že by Enel odmietal posúdiť možné vplyvy elektrárne na životné prostredie. Hoci podľa neho naďalej platia povolenia z osemdesiatych rokov, kedy sa začala stavba prvých dvoch blokov zariadenia, Slovenské elektrárne nechali vypracovať dopadovú štúdiu. Tá je rovnocenná prieskumu, ktorý požaduje Greenpeace, dodal Kopřiva.

S dostavbou tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach by sa malo začať do konca tohto roka, s ukončením sa počíta do piatich rokov. Dostavba Mochoviec si podľa predbežných odhadov vyžiada asi 63 miliárd korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu