Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nevidiaci plánujú protesty proti filmu Blindness

BRATISLAVA - Film Blindness (Slepota) podľa americkej Národnej federácie nevidiacich (NFB) posilňuje stereotypy a zobrazuje nevidiacich ako monštrá. Podľa prezidenta NFB Marca Maurera, scenár snímky nie je vhodným podobenstvom "rozpadu spoločnosti".

Urážlivé zobrazenie nevidiacich by dokonca podľa neho mohlo podkopať snahy integrovať ich do spoločnosti. "Film zobrazuje nevidiacich ako monštrá, a to je klamstvo. Slepota nemení slušných ľudí na monštrá," reagoval Maurer. Organizácia plánuje protesty počas piatkovej premiéry snímky v 75 kinách v minimálne 21 amerických štátoch.

Nevidiaci a ich spojenci budú pred kinami rozdávať letáky a nosiť transparenty so sloganmi, ako napríklad: "Nie som herec, ale hrám nevidiaceho v skutočnom živote." Film v réžii Brazílčana Fernanda Meirellesa je inšpirovaný románom Ensaio sobre a cegueira (1995) portugalského držiteľa Nobelovej ceny za literatúru Josého Saramaga.

V slovenčine vyšiel ako Mesto slepých v roku 1999. Príbeh sa odohráva v meste, kde sa rozšíri záhadná epidémia slepoty, čo vyústi do kolapsu spoločenského poriadku. Julianne Moore stvárnila manželku doktora (Mark Ruffalo), ktorý tiež stratí zrak. Predstiera teda, že ani ona nevidí, aby ho mohla nasledovať do karantény.

Knihu kritici vyzdvihovali za použitie "slepoty" ako metafory pre nedostatok komunikácie v modernej spoločnosti. Podľa produkčnej spoločnosti Miramax si dal Meirelles záležať, aby zachoval zmysel knihy. Rozhodnutie NFB protestovať proti filmu ich vraj mrzí. Film podľa NFB prezentuje stereotypy, ako napríklad, že nevidiaci sa o seba nedokážu postarať, a sú neustále dezorientovaní.

"Bojujeme so 70-percentnou nezamestnanosťou a ďalšími sociálnymi problémami, pretože si ľudia myslia, že nič nedokážeme robiť. A tento film ničomu nepomôže," povedal hovorca organizácie Christopher Danielsen. S prípravou protestov začali NFB po tom, ako sa minulý týždeň sedem zamestnancov, vrátane Danielsena, zúčastnilo na projekcii filmu v Baltimore. V skupine boli podľa Danielsena aj traja vidiaci, no "každý bol urazený". Podľa Maurera by malo ísť o najväčší protest v 68-ročnej histórii NFB.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu