Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nacionalistické súperenie slovenských strán je neeurópske, tvrdí SMK

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana maďarskej koalície (SMK) považuje nacionalistické súperenie medzi slovenskými politickými stranami na Slovensku za neeurópske. SMK podľa hovorkyne strany Evy Dunajskej prekvapili dnešné vyhlásenia predsedov SDKÚ-DS a KDH Mikuláša Dzurindu a Pavla Hrušovského na adresu predsedu strany Pála Csákyho.

Pripomenula, že v programovom vyhlásení vlády SR z roku 2002, za ktoré hlasovali aj poslanci za KDH a SDKÚ, bol obsiahnutý záväzok pripraviť zákon o menšinách, ktorým sa okrem iného mal vytvoriť Úrad pre menšiny, posilniť status Rady vlády pre národnostné menšiny a etnické skupiny či vytvoriť nový model financovania menšinových kultúr.

Model obsiahnutý v zákone, ktorý bol pripravený na základe tejto dikcie, obsahoval ten istý model, ktorý pre Slovákov v Maďarsku funguje už 15 rokov, upozornila Dunajská. Návrh však nakoniec nezískal podporu na rokovaniach vtedajšej koaličnej rady. Predseda KDH Hrušovský dnes povedal, že jeho hnutie odmieta akúkoľvek spoluprácu s Csákym, ak neprestane radikalizovať slovenskú politickú scénu. Podľa neho je nemysliteľné, aby si Csáky trúfol hovoriť o volenom zbore na Slovensku.

Požiadal Csákyho, aby zvážil ďalšie kroky a zároveň vyslovil presvedčenie, že Csákyho vyjadrenia nie sú oficiálnou politikou strany. Žiadna samospráva alebo autonómia na etnickom princípe neprichádza do úvahy ani podľa Dzurindu. "Je smiešne a hlúpe, čo hovoril Csáky. Na takúto autonómiu nikto na Slovensku nenájde partnera," poznamenal Dzurinda.

Predseda vlády Robert Fico ešte v pondelok pred médiami vyzval predsedu SMK Csákyho, aby prestal svojimi vyjadreniami o autonómii južných území ubližovať Slovensku a slovensko-maďarským vzťahom. Ostrú kritiku vyvolalo Csákyho víkendové rokovanie s lídrom maďarských radikálov v Rumunsku Lászlóom Tőkésom o maďarskej autonómii na Slovensku.

Ako v pondelok informoval denník Sme, riadiť by ju podľa neho mohol menšinový miniparlament. Csáky údajne Tőkésovi ponúkol na preštudovanie vlastný plán autonómie vypracovaný v čase, keď bol podpredsedom vlády. Autonómia by podľa Csákyho zastrešovala kultúrne a vzdelávacie inštitúcie a organizácie Maďarov na Slovensku.

O celom systéme a jeho financovaní by rozhodoval malý parlament volených predstaviteľov slovenských Maďarov. Národná rada by dohliadala iba na to, či menšinový parlament funguje v súlade so zákonmi. Csáky v pondelok v reakcii na tieto informácie uviedol, že v sobotu v Dunajskej Strede s Tőkésom o autonómii nehovoril. Podľa vyhlásenia, ktoré poskytol, hovoril o odborných predstavách Sekcie ľudských práv a národnostných menšín Úradu vlády SR z obdobia 2003 až 2005.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu