Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kráľovná Alžbeta II. navštívi Bratislavu a Tatry

Kráľovná Alžbeta II Zobraziť galériu (9)
Kráľovná Alžbeta II

Britský kráľovský pár zavíta počas oficiálnej návštevy Slovenska 23. a 24. októbra do Bratislavy a do Tatier, povedal to hovorca prezidenta SR Marek Trubač. Britská kráľovná Alžbeta II. a jej manžel princ Filip, vojvoda z Edinburghu, pricestujú na Slovensko po dvojdňovej oficiálnej návšteve Slovinska.

Prvý deň ich príjmu najvyšší predstavitelia Slovenska, vrátane prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý kráľovnú pozval. Na programe je tiež prijatie u primátora hlavného mesta Andreja Ďurkovského a prehliadka historického centra Bratislavy. Druhý deň by britský kráľovský pár mal odcestovať do Tatier. Konkrétny program návštevy našich veľhôr Trubač zatiaľ uviesť nevedel, slovenská a britská strana o ňom ešte rokujú.

Britská ambasáda na Slovensku sa k programu návštevy britskej kráľovnej nevyjadrí, pokiaľ nebude presne dohodnutý. Pôjde vôbec o prvú návšteva Jej Veličenstva na Slovensku. Kráľovskí synovia už Slovensko navštívili. Charles, princ z Walesu, navštívil Slovensko v roku 2000 a Andrew, vojvoda z Yorku, v roku 2005.

"Verím, že návšteva bude novým impulzom pre ešte lepšiu spoluprácu oboch krajín,“ uviedol Ivan Gašparovič. Slovensko bude jednou z dvoch krajín mimo krajín Commonwealthu, ktoré Alžbeta II. navštívi tento rok. Druhou bude Slovinsko. Oba štáty privítajú kráľovnú a vojvodu z Edinburghu na svojom území po prvýkrát.

Alžbeta II. je najdlhšie vládnuca panovníčka na svete. Funkcie sa ujala vo februári 1952 po smrti svojho otca Georgea VI. Alžbeta II. sa narodila v Londýne 21. apríla 1926, bola prvé dieťa vojvodu a vojvodkyne z Yorku. Vojvodu z Edinburghu si vzala 20. novembra 1947. Kráľovský pár má štyri deti. Alžbeta už precestovala viac ako ktorýkoľvek iný panovník v histórii. Od roku 1952 kráľovná navštívila viac ako 325 krajín, vrátane opakovaných návštev. Alžbeta II. sprevádzaná vojvodom z Edinburghu každý rok navštívi dve krajiny mimo Spojeného kráľovstva, pravidelne tiež obchádza svoje domény a členské krajiny Commonwealthu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu