Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Medvede sa potulujú ulicami tatranských miest

Medvede sa špacírovali aj na tomto mieste pri kine v Tatranskej Lomnici.
Medvede sa špacírovali aj na tomto mieste pri kine v Tatranskej Lomnici.

VYSOKÉ TATRY - Medvede. Prechádzajú sa po nočných uliciach, rozbíjajú úle, obchádzajú domy. Asi takáto je v týchto dňoch situácia v meste Vysoké Tatry.

Pre domácich to však nie je žiadna atrakcia. "Máme strach najmä o deti," povedal jeden zo znepokojených Tatrancov.

Medvede majú v posledných dňoch na svedomí viacero kúskov. V Tatranskej Lomnici a v Starom Smokovci rozbili včelárom úle. Na smrť vydesili turistov, ktorí kráčali po chodníku medzi Veľkou Lomnicou a Starou Lesnou. Videli ich v blízkosti železničnej stanice v Starom Smokovci, turisti ich z električky pozorovali v Novom Smokovci. O "predstavenie" mali postarané ľudia, ktorí vyšli z kina v Tatranskej Lomnici. Nočnou ulicou kráčala medvedica s dvoma mláďatami.

Osobnú skúsenosť s macom má Anton Dubaj, 56-ročný kurič z hotela Urán v Tatranskej Lomnici. "Vyšiel som v noci so psom von," spomína. "Zrazu sa spoza domu, kde bývam, vyrútil medveď. Namieril si to rovno na mňa! Zachránili ma len rýchle nohy a to, že medveď sa pustil za mojím psom."

Vzhľadom na túto situáciu sa včera stretol tatranský viceprimátor s poslancami mestského zastupiteľstva a zástupcami Štátnych lesov TANAP-u. "Situáciu a správanie sa medveďov sledujeme. Oslovíme ministerstvo životného prostredia, aby sme sa dohodli na konkrétnych krokoch," povedal Marián Šturcel zo ŠL TANAP-u.

Najdramatickejšie tohtoročné stretnutie medveďa s človekom sa odohralo pod Štrbským Plesom. Víťazne z neho vyšiel medveď, hubár Vladimir K. (64) skončil v nemocnici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu