Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Colné úrady zaistený tovar často neevidujú

BRATISLAVA - Nedostatky v evidencii zadržaných tovarov zistil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR počas kontroly správy majetku štátu v pôsobnosti colných orgánov v Čiernej nad Tisou, Poprade, Štúrove a Žiline v prvom polroku tohto roka. Zameraná bola na evidenciu a skladovanie prepadnutého, zhabaného, zaisteného tovaru a nevymožiteľných pohľadávok štátu.

Ako na tlačovej besede informoval podpredseda NKÚ SR Igor Malý, napríklad v colnom úrade v Čiernej nad Tisou nezaevidovali 38 860 cigariet zaistených Colným kriminálnym útvarom Colného riaditeľstva SR.

Colný úrad v Poprade neuviedol v inventúrnych súpisoch zaistené osobné auto, letecký motor a letecký reduktor. Malý nevylúčil, že neevidovaním tovarov by sa mohli obohacovať pracovníci colných úradov. Dlhodobým a nesprávnym skladovaním úrady tovar často znehodnotili. V Čiernej nad Tisou takto skončilo zhruba 14 tisíc kusov dámskeho a pánskeho oblečenia. Fyzická kontrola pre hnilobný proces nebola možná.

Ako podpredseda NKÚ ďalej informoval, pri kontrole NKÚ zistil, že colný úrad v Poprade ešte v roku 1992 zaistil auto značky BMW 728i na úhradu colného dlhu. Ani po 11 rokoch dlžník colný dlh neuhradil.

Úrad v tomto prípade nekonal a zákonné lehoty na prerokovanie colných priestupkov uplynuli. Oneskorené, sporadické alebo žiadne konanie po zaistení tovaru zistila kontrola NKÚ vo viacerých prípadoch. Lehota na prerokovanie colného priestupku je pritom jeden rok a na prerokovanie colného deliktu dva roky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu