Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sme: Súd zrušil trest novinárovi za kritický článok o Sokolovi

arcibiskup Ján Sokol
arcibiskup Ján Sokol

BRATISLAVA - Novinár Martin Klein sa dočkal oslobodenia spod obžaloby, ktorá mu dávala za vinu kontroverzný kritický článok o arcibiskupovi Jánovi Sokolovi spred viac ako desiatich rokov.

Rozhodol o tom v piatok košický okresný súd. Rešpektoval tak rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý dal Kleinovi za pravdu ešte v roku 2006. Napísal to dnes denník Sme.

Kleinovi pôvodne slovenské súdy vymerali pokutu 15.000 Sk (v súčasnosti takmer 500 eur) za hanobenie národa, rasy a presvedčenia. Klein totiž v roku 1997 v týždenníku Domino efekt kritizoval a zosmiešňoval Sokolove požiadavky, aby sa na Slovensku zakázal film Miloša Formana Ľud verzus Larry Flynt aj so sprievodným plagátom. V satirickom článku použil viacero ostrých až vulgárnych výrazov.

Arcibiskupa napríklad nazval "obludou", pripomínal jeho záznam v komunistickej Štátnej bezpečnosti a pýtal sa, prečo slušní kresťania nevystúpia z organizácie, na ktorej čele stojí. Sme napísalo, že Kleinovi sa zároveň s verdiktom ruší zápis v registri trestov a žiadna zo strán sa proti nemu nemu neodvolá. "Rozsudok znamenaná, že napísať ostrý materiál s expresívnymi výrazmi nie je na Slovensku trestné," poznamenal denník. Prípad sa ťahal od prvého rozsudku v roku 2000 zhruba osem rokov.

Ešte vlani Najvyšší súd rozhodol, že nebude rešpektovať rozhodnutie európskeho súdu, ktorý Kleinovi priznal aj odškodné približne 11.000 eur. "Je smutné, že sme museli tak dlho čakať na nápravu," komentovala pre Sme verdikt Kleinova právna zástupkyňa Zuzana Dlugošová.

Samotný Kleinov článok vzbudil rozporuplné reakcie a novinár mal údajne dlhší čas problém publikovať. Na Slovensku sa k rímskokatolíckej cirkvi hlásia podľa posledného sčítania ľudu viac ako dve tretiny obyvateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu