Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Tabletkovú antikoncepciu užíva vyše polovica Sloveniek

BRATISLAVA - Vyše polovica Sloveniek sa chráni pred neželaným otehotnením tabletkovou antikoncepciou.

Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos Pharma Target, ktorý realizovala pre spoločnosť Bayer v júli na letnom festivale Pohoda na vzorke 1 331 žien vo veku 15 až 40 rokov.

Kondóm preferuje 39 percent opýtaných, čo je o 11 percent viac ako uvádzajú svetové štatistiky. Podľa gynekologičky Denisy Lackovej-Krivušovej to svedčí i o tom, že ľudia sa chránia pred neželaným tehotenstvom, ale aj pohlavne prenosnými chorobami. Žiadnu ochranu nepoužíva 13 percent žien.

Sedemdesiat percent žien si volí antikoncepciu pre obavu z nechceného otehotnenia a 26 percent respondentiek sa chce chrániť pred sexuálne prenosnými chorobami. Takmer štvrtina Sloveniek používa antikoncepciu pre obavu z interrupcie. Ako ďalej vyplýva z prieskumu, tabletkovú hormonálnu antikoncepciu užívajú najčastejšie ženy vo veku 19 až 25 rokov, kondóm je samozrejmosťou pri pohlavnom styku u dievčat od 15 do 21 rokov. Ženy nad 31 rokov používajú najčastejšie dlhodobú hormonálnu antikoncepciu.

Vyše polovica žien si platí antikoncepciu v plnej výške a 21 percentám žien na ňu prispieva partner. Len 10 percent žien uviedlo, že im antikoncepciu platí partner. Dievčatám do 18 rokov prispievajú na antikoncepciu rodičia, polovici respondentiek ju platia celú. Štvrtine žien nezáleží na cene, ak im antikoncepcia vyhovuje. Polovica opýtaných je ochotná zaplatiť mesačne do 500 korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu