Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Šéfovia STV a SRo chcú o sídle za 4,5 mld ešte rokovať

BRATISLAVA - Grandiózna vízia a logický návrh, tak hodnotia šéfovia verejnoprávnych médií návrh Ministerstva kultúry na zriadenie spoločného mediálneho komplexu STV a SRo.

Miloslava Zemková (SRo) aj Štefan Nižňanský (STV) však tému nepovažujú za uzavretú a o spoločnom sídle chcú ďalej rokovať. Ako vyplýva z návrhu, ktorý je v pripomienkovom konaní, v najbližších rokoch by sa malo začať budovať sídlo pri novom SND ako projekt verejno-súkromného partnerstva v hodnote 4,455 miliardy korún (147 878 909 €). Budova STV v Mlynskej doline sa má predať a v tzv. obrátenej pyramíde SRo ostanú koncertné sály, orchester a výrobné priestory, ale napríklad aj archívy SRo a STV, tiež tu má vzniknúť galéria moderného umenia.

“Návrh má svoju logiku, vychádza z predpokladu, že nová inteligentná budova bude mať nižšie náklady na prevádzku ako súčasné dva komplexy - v Mlynskej doline a na Mýtnej a bude možné ju vybaviť modernými digitálnymi technológiami,“ uviedla generálna riaditeľka rozhlasu Miloslava Zemková. V spoločnom sídle by podľa nej zároveň vznikli nové možnosti spolupráce tímov STV a SRo. Od nových technológii očakáva aj zníženie personálu. Podľa generálneho riaditeľa STV Štefana Nižňanského, “vízia je grandiózna, obe verejnoprávne médiá by získali nové, moderné priestory, kvalitnejšie pracovné prostredie, úspornejšiu prevádzku a supermodernú digitálnu techniku aj technológie na úrovni tretieho tisícročia.“

Nižňanský pripúšťa, že vízia spoločného mediálneho centra má niekoľko alternatív, bližšie ich však nešpecifikoval. Na rozdiel od STV, rozhlas má pripravené aj vlastné riešenie – prebudovanie priestorov jeho bratislavského sídla. Podľa Zemkovej by na to potrebovali približne 400 miliónov Sk (13,278 mil. €), pričom investícia do mediálneho komplexu je 4,455 mld Sk (147 878 909 €). Rozhlas by sa tak nerozdelil, zmodernizoval sa a znížil asi na polovicu náklady na prevádzku budov, ktoré by všetky ostali v jeho vlastníctve. Návrh však nerieši situáciu STV, dodala Zemková s tým, že očakáva ďalšie kolá rokovaní s ministerstvom kultúry.

S výstavbou spoločného sídla STV a SRo súhlasila vláda ešte koncom októbra 2007. Podľa MK SR je zotrvanie STV a SRo v ich súčasných objektoch nevýhodné. Sídlo STV postavili pred 33 rokmi a SRo pre 23 rokmi. Zodpovedá tomu aj ich kapacita, ktorá je v súčasnosti z podstatnej časti nevyužitá. V novej budove by mohla sídliť aj v súčasnosti štátna tlačová agentúra TASR. Ak totiž v parlamente prejde návrh zákona o TASR z dielne MK SR, mohla by sa agentúra už od januára 2009 zmeniť na verejnoprávnu inštitúciu. Ministerstvo už má pre prípravu výstavby spoločného mediálneho komplexu poradcu, pražskú spoločnosť Deloitte Advisory, s.r.o., s ktorou uzavrelo rámcovú zmluvu v predpokladanom objeme 6,426 milióna s DPH (213 304 €).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu