Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Európe sa šíri baktéria nazvaná podľa Slovenska

BRATISLAVA - Baktéria Rickettsia slovaca, ktorá nesie druhový názov podľa Slovenska, sa vyskytuje v krajinách strednej a západnej Európy stále častejšie. Ochorenie prenášajú kliešte.

Prejavuje sa začervenaním v mieste prisatia a lokálnym zväčšením lymfatických uzlín, ktoré sú často bolestivé. Niektorí nakazení majú aj zvýšenú telesnú teplotu a bolesti svalov. Prvé príznaky sa objavujú päť až 15 dní od napadnutia kliešťom.

Informoval o tom lekár a prezident Fóra infekčnej, tropickej a cestovnej medicíny Rastislav Maďar.

V poslednom období zachytili baktériu aj na území Španielska (predovšetkým Katalánska), Talianska (vrátane turisticky populárneho Toskánska), Švajčiarska, Portugalska, Nemecka a Maďarska.

Ochorenie je možné liečiť antibiotikami, ale vhodná je aj prevencia, ktorej základom je ochrana pred prisatím kliešťa pri pobyte v prírode. "Dospelé jedince tohto kliešťa sa vyskytujú vo výške do 2500 metrov nad morom a najaktívnejšie sú pri teplote od štyroch do 15 stupňov Celzia. Na ochranu pred nimi je preto potrebné myslieť aj v chladnejších mesiacoch roka, napríklad začiatkom jari alebo na konci jesene," uviedol Maďar.

Baktériu Rickettsia slovaca po prvý raz identifikovali na našom území v roku 1968 v tele prenášača - kliešťa rodu Dermacentor. Prvý potvrdený prípad ľudskej infekcie spôsobený touto baktériou však zaznamenali až v roku 1997 vo Francúzsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu