Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

SPP chce od októbra drahší plyn pre domácnosti

BRATISLAVA - Slovenský plynárenský priemysel predložil Úradu pre reguláciu sieťových odvetví návrh na úpravu cien zemného plynu pre domácnosti s platnosťou od 1. októbra.

Jediným dôvodom pre túto zmenu je podľa hovorkyne Dany Kršákovej celosvetový, dlhodobo negatívny vývoj na svetových trhoch s komoditami, ktoré priamo ovplyvňujú nákupné ceny zemného plynu. Ceny ropy oproti predpokladom totiž vzrástli už viac než o 70 % a ani posilnená koruna už podľa spoločnosti dlhšie nedokáže eliminovať tento negatívny trend.

"SPP bude informovať verejnosť o konkrétnych zmenách v cenách po rozhodnutí ÚRSO, pričom dovtedy sa nebude vyjadrovať k špekuláciám týkajúcim sa podrobností navrhovaných zmien, aby tak prispel k vecnému priebehu cenového konania," uviedla Kršáková.

O zvyšovaní cien zemného plynu pre domácnosti sa hovorí už niekoľko dní. Pripustil ho aj samotný Úrad pre reguláciu sieťových “Asi budeme musieť reagovať na vývoj ceny ropy na svetových trhoch. Zatiaľ nie sme pesimistickí, ale asi v dohľadnej dobe budeme musieť meniť cenu plynu,“ povedal v máji šéf ÚRSO Jozef Holjenčík.

Proti zvýšeniu ceny plynu je premiér Robert Fico, ako aj minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Podľa vládnych predstaviteľov nie je dôvod na zvýšenie cien energií, keďže slovenské domácnosti majú ceny energií jedny z najdrahších v Európskej únii. “Nevidím pre rok 2008 dôvod, prečo by sa mala cena plynu dvíhať. Je dojednané zatiaľ s ruskou stranou, že ceny pre tento rok sa hýbať nebudú,“ povedal v marci Jahnátek. Podľa Fica sú pre slovenské domácnosti optimálne ceny energií na súčasnej úrovni.

Naposledy menil regulačný úrad cenu plynu na začiatku minulého roka, keď sa cena plynu pre domácnosti znížila v priemere o 4,04 %. Ceny zemného plynu pre domácnosti naposledy vzrástli v novembri 2006. ÚRSO vtedy schválil zvýšenie ceny plynu pre domácnosti v priemere o 4,26 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu