Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Napravili sme chyby v predchádzajúcich projektoch i vyhlásili nové výzvy, uviedol Daško

(Zdroj: SITA/AP/Felipe Dana)

BRATISLAVA - Eliminácia rizika straty eurofondov z predchádzajúceho programovacieho obdobia, vyhlásenie viacerých výziev i implementácia prvej integrovanej výzvy v agende Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity (ÚSVRK). Za najdôležitejšie body v doterajšej polročnej činnosti úradu pod svojím vedením to na štvrtkovej tlačovej konferencii označil splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Alexander Daško.

"Za jeden z veľkých úspechov a dôkazov enormného nasadenia nášho tímu považujem práve fakt, že sa podarila zvrátiť hrozba decommitmentu. V dôsledku zle nastavených projektov z predchádzajúceho programovacieho obdobia sa výška eurofondových prostriedkov, ktoré sme mali vrátiť, pohybovala na úrovni 80 miliónov eur, my sme to dokázali stiahnuť na nulu," uviedol Daško v rámci odpočtu činnosti.

archívne video

Polícia zverejnila video v súvislosti s požiarom podniku na Dunaji v Bratislave (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Skonštatoval, že úrad od polovice novembra vyhlásil päť výziev. Za mimoriadne dôležité označil pokračovanie projektu miestnej občianskej poriadkovej služby (MOPS). "Nedostatočnú alokáciu nastavenú v predchádzajúcom období sa nám podarilo navýšiť o 32 miliónov. V programe s veľkým dopytom sme schválili 422 projektov v celkovej sume takmer 96 miliónov," upozornil Daško.

Zvýraznil tiež implementáciu prvej integrovanej výzvy, ktorá je zamerané nielen na samotné rómske komunity v obciach, ale celkovo obec s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Riaditeľka sekcie európskych programov ÚV SR Ingrid Zubková spresnila, že v národnom programe Rozvojové tímy sa realizujú aktivity zamerané na vzdelávanie, bývanie, zamestnanosť i riešenie protirómskeho rasizmu.

"Sú to intervencie zamerané na všetky vekové kategórie, od vzdelávania tých najmenších, po voľnočasové aktivity pre mládež, až po dlhové poradenstvo pre dospelých," uviedla. "Intervencie nadväzujú na investičné aktivity, ktoré sa týkajú technickej infraštruktúry. Realizujú sa na základe analýzy plánov a potrieb, na ktorých participuje celá obec," poznamenala. V rozvojových tímoch pracuje už v súčasnosti 700 zamestnancov, ich počet by mal presiahnuť tisíc. "Väčšinu v týchto tímoch tvoria Rómovia," dodala.

Daško avizoval

Daško avizoval, že v blízkej budúcnosti by sa chceli venovať ďalším projektom, týkajúcim sa zamestnávania a vzdelávania, chce o týchto témach hovoriť so zástupcami rezortov práce a školstva. Avizoval, že bude hľadať možnosti zvýšenia zdrojov pre alokácie výziev.

V nadväznosti na narastajúci počet prípadov požiarov v lokalitách obývaných MRK sa chce venovať viac aj prevencii. Potvrdil to i prezident Hasičského a záchranného zboru Adrián Mifkovič. "Chceme spolupracovať v edukácii týkajúcej sa protipožiarnej prevencie, aby sme v lokalitách MRK znížili riziko požiarov, ohrozujúcich nielen majetok, ale aj životy," zvýraznil.

Viac o téme: RómoviaChybaAlexander Daško
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu