Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Bratislava v pohotovosti, Dunaj má v noci prekročiť ďalšiu hranicu: VIDEO Polícia vykonala letecký prieskum

Zobraziť galériu (36)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Situácia na rieke Dunaj je dramatická. Hladina rieky v Nemecku stále narastá a viaceré oblasti vyhlásili stav katastrofy. To sa prejaví aj na slovenskom hlavnom meste Bratislava. V utorok Dunaj presiahol 1. povodňový stupeň, pričom situácia sa začne zhoršovať najmä v priebehu druhej polovice utorka. Bratislava už v priebehu pondelka začala prijímať viaceré opatrenia. V Devínskej Novej Vsi dosiahla v utorok aj rieka Morava 1. povodňový stupeň.

Dunaj dosiahol 1. povodňový stupeň (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

  • Nemecko má mať to najhoršie za sebou
  • Dunaj dosiahol v Bratislave v utorok 1. stupeň povodňovej aktivity. Očakáva sa, že druhý stupeň dosiahne v noci
  • 1. stupeň povodňovej aktivity dosiahla v utorok ráno v Devínskej Novej Vsi aj rieka Morava
  • Hlavné mesto ubezpečuje, že situáciu dôsledne monitoruje
  • Bratislava podľa samosprávy spustila preventívne opatrenia
  • Devín očakáva vybreženie ramena Dunaja v inundačnom území pri Devínskej ceste
  • V Gabčíkove zvolali krízový štáb 
  • Na Devíne postavili protipovodňové zábrany

Hladina Dunaja stúpa, na Devíne stavajú protipovodňové zábrany (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

ONLINE

Aktualizované 20:12 Aktuálna situácia pri Poldri v bratislavskej mestskej časti Rusovce.

Aktuálna situácia pri Poldri v bratislavskej mestskej časti Rusovce (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 16:15 Viaceré oblasti v blízkosti tokov Dunaja a Moravy sú preventívne zabezpečené proti vstupu osôb, informuje bratislavská mestská polícia na sociálnej sieti. Uzatvorené je napríklad Tyršovo nábrežie, Slovanské nábrežie pod hradom Devín ako aj cyklotrasa pod Mostom Slobody v Devínskej Novej Vsi. "Vyzývame verejnosť, aby sa týmto lokalitám, z dôvodu zaistenia bezpečnosti, vyhla," uvádza polícia.

Bratislava v pohotovosti, Dunaj
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Facebook/Mestská polícia Bratislava)
Bratislava v pohotovosti, Dunaj
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Facebook/Mestská polícia Bratislava)

Aktualizované 15:12 V súvislosti s vývojom hydrometeorologickej situácie v Bratislavskom kraji vykonala bratislavská krajská polícia v utorok letecký prieskum stavu stúpania hladín toku rieky Dunaj a Moravy. Urobila tak za účasti pracovníkov Slovenského vodohospodárskeho podniku a príslušníkov hasičského a záchranného zboru. "Situácia je momentálne stabilizovaná a nie sú zatiaľ zaplavené žiadne pozemné komunikácie, okrem uzatvoreného parkoviska na Tyršovom nábreží," informuje polícia.

Polícia letecky monitoruje situáciu vodných tokov (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Aktualizované 14:50 Silné dažde zaplavili v utorok v juhopoľskom meste Krakov a okolitých mestách a obciach ulice, parkoviská aj pivnice, uviedol hovorca hasičského zboru Malopoľského vojvodstva Hubert Cieply.

Aktualizované 14:22 Hladina Dunaja aktuálne stúpa aj na celom úseku Rakúska. Už aj Viedeň oznámila, že oblasť zasiahne najmenej päťročná povodeň. Dunaj by tu mal kulminovať v priebehu stredy. Dunaj dosiahol v utorok pri Linzi hladinu sedem metrov, pričom povodeň viedla k narušeniu dopravy. Cesty v Linzi a okolí sú uzavreté, čo vedie k dopravným zápcham.

Aktualizované 14:05 V Bratislave dosahuje Dunaj v utorok o 14.00 h hladinu 692 cm. Aktualizovaná predpoveď SHMÚ hovorí, že 2. stupeň povodňovej aktivity dosiahne v stredu po polnoci, približne o 03.00 h. Doobeda pritom predpovede hovorili, že ďalší stupeň dosiahne Dunaj ešte dnes pred polnocou.

Bratislava v pohotovosti, Dunaj
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SHMÚ)

Aktualizované 13:50 Aktuálne opatrenia k stúpajúcej hladine vodných tokov v Bratislave

Aktuálna prognóza predpovedá kulmináciu hladiny Dunaja počas nasledujúcich 42 hodín s vyššou hladinou, než predpokladala včerajšia prognóza. Informuje o tom bratislavská samospráva. "Ďalšie preventívne opatrenia sa preto týkajú Tyršovho nábrežia, kde je odvčera uzatvorené dolné parkovisko. Prognóza v súčasnosti predpovedá vybreženie Dunaja v spodnej časti nábrežia, preto hlavné mesto zatvorilo aj druhé parkovisko pri Mýtnom domčeku a v spolupráci s prevádzkovateľmi pripravujú túto lokalitu v záplavovom území na vyliatie vody, v súlade s povodňovým plánom pre II. stupeň," približuje.

Bratislava v pohotovosti, Dunaj
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 13:45 V súvislosti s vyhlásením druhého stupňa pred povodňami pre Bratislavu sú zapojené do priebežného monitoringu v denných aj nočných hodinách i hliadky mestkej polície. Informujú o tom na sociálnej sieti. "Situácia je pod kontrolou," dodáva.

Aktualizované 13:25 Povodňová vlna z Rakúska dorazila do Bratislavy, informuje kraj. Na Devíne stavajú protipovodňové zábrany

Vzhľadom na vývoj hydrologickej situácie v nemeckom a rakúskom povodí Dunaja očakáva Bratislavský kraj na slovenskom úseku Dunaja a v dolnej časti Moravy výrazný vzostup vodných hladín s prekročením druhého stupňa povodňovej aktivity v stanici Bratislava - Dunaj a Devínska Nová Ves - Morava. "Hladina Dunaja stúpa a očakáva sa, že v Bratislave prekročí výšku sedem metrov ešte dnes," dodáva. Slovenský vodohospodársky podnik osádza na Devíne dočasné protipovodňové zábrany. 

Protipovodňové zábrany pod hradom Devín (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Bratislava v pohotovosti, Dunaj
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Facebook/Michal Feik/BSK)

"V súčasnosti preventívne zahradzujeme najnižší bod línie, a to pod devínskym bralom na parkovisku v Devíne s tým, že na tomto úseku zatiaľ nevyhlasujeme druhý stupeň povodňovej aktivity," uviedol hovorca SVP Marián Bocák. Podnik tiež komunikuje s mestskou časťou Devín o hliadkovaní aj v nočných hodinách, aby nedochádzalo k prípadnej nežiadúcej demontáži mobilného hradenia. Upozornil aj pracovníkov krízového riadenia, ktorí zabezpečia uzatvorenie cyklotrasy.

Bratislava v pohotovosti, Dunaj
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Stúpanie hladiny Dunaja je podľa SVP následkom intenzívnych zrážok na Slovensku, ale aj v posledných dňoch v Nemecku. Podobnú situáciu očakáva aj v najbližších hodinách. "Slovensko zdieľa údaje s rakúskou stranou, a tak 48 hodín vopred vieme vývoj hladiny vody, čo nám dáva dostatok času na realizovanie protipovodňových opatrení," podotkol Bocák.

Bratislava v pohotovosti, Dunaj
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V záplavovom území pod Devínskou cestou sa očakáva vybreženie koryta Karloveského ramena. Mestská časť Devín je pri dosiahnutí I. stupňa povodňovej aktivity pripravená vyhlásiť mimoriadnu situáciu s cieľom ľahšej koordinácie všetkých kľúčových zložiek. Mimo osídlených území už buď sú, alebo v blízkej dobe budú zaplavené rozsiahle prírodné územia, kde sa s vybrežením riek počas povodní ráta.

Bratislava v pohotovosti, Dunaj
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 12:57 Podľa predpovede počasia má juh Nemecka to najhoršie za sebou, žiadne ďalšie lejaky meteorológovia zatiaľ nepredpokladajú. Nemecká meteorologická služba (DWD) už odvolala všetky výstrahy pred nepriaznivým počasím. V hornobavorskom Flintsbachu sa však po prudkých lejakoch a kvôli podmáčanej pôde zosunula časť zrúcaniny hradu Falkenstein.

Aktualizované 12:50 Slovenský hydrometeorologický ústav vydal hydrologické výstrahy druhého stupňa pre okresy Bratislava, Námestovo a Košice okolie - Hornád. "Vzhľadom na vývoj hydrologickej situácie v nemeckom a rakúskom povodí Dunaja očakávame na slovenskom úseku Dunaja a v dolnej časti Moravy výrazný vzostup vodných hladín s prekročením druhého stupňa povodňovej aktivity v stanici Bratislava - Dunaj a Devínska Nová Ves - Morava," konštatuje SHMÚ.

Bratislava v pohotovosti, Dunaj
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SHMÚ)

Aktualizované 12:20 Pri vzniku povodne je potrebné chrániť predovšetkým zdravie a až potom majetok. Ľudia by sa mali riadiť pokynmi povodňových orgánov, polície a záchranárov a rešpektovať oficiálne informácie o vývoji situácie. Vyplýva to z odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva SR. Na občanov tiež apeluje, aby v takejto situácii pomohli starým, bezvládnym a deťom bez dozoru.

Aktualizované 11:11 Rieka Dunaj pravdepodobne dosiahne druhý stupeň povodňovej aktivity v bratislavskom Devíne. Informoval o tom Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) po prijatí aktuálnych informácií z vodohospodárskych dispečingov a vodomerných staníc z nemeckého a rakúskeho úseku Dunaja k utorkovému ránu a aktualizácie údajov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu.

Na snímke vyliaty Dunaj pod hradom Devín
Zobraziť galériu (36)
Na snímke vyliaty Dunaj pod hradom Devín  (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Aktualizované 11:09 V bavorskom Passau cez noc výrazne stúpla hladina Dunaja, ktorá dopoludnia presiahla 9,7 metra. Vodohospodári pritom pôvodne počítali, že Dunaj v Pasove dosiahne vrchol popoludní na úrovni 9,5 metra. Úrady v Pasove označujú situáciu ako dramatickú, pretože hladina Dunaja by sa ešte mala zdvihnúť. Vo švábskom Offingene záchranári naďalej pátrajú po hasičovi, ktorý je od nedele nezvestný. Záplavy si doteraz vyžiadali štyroch mŕtvych. Spolkový minister hospodárstva Robert Habeck prisľúbil obyvateľom postihnutých regiónov na juhu Nemecka pomoc s obnovou.

Časť bavorského starého mesta Passau zaplavené Dunajom
Zobraziť galériu (36)
Časť bavorského starého mesta Passau zaplavené Dunajom  (Zdroj: SITA/Armin Weigel/dpa via AP)

Aktualizované 11:03 SHMÚ vydal hydrologickú výstrahu druhého stupňa pre okres Bratislava. Výstrahy prvého stupňa platia pre okresy Dunajská Streda, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Tvrdošín, Košice-okolie - Hornád, Sabinov, Prešov, Bardejov, Vranov nad Topľou a Trebišov - Roňava.

Bratislava v pohotovosti, Dunaj
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SHMÚ)

Aktualizované 10:43 Meteorológovia vydali výstrahy druhého stupňa aj pred dažďom. S výraznejším dažďom treba počítať v okresoch Kežmarok, Poprad, Stará Ľubovňa, Námestovo a Tvrdošín. Meteorológovia tam očakávajú výskyt intenzívneho dažďa s úhrnom zrážok 20 až 30 mm. Výstraha prvého stupňa pred dažďom platí pre okres Dolný Kubín.

Bratislava v pohotovosti, Dunaj
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SHMÚ)

Aktualizované 10:40 SHMÚ vydal pre niektoré okresy východného a stredného Slovenska výstrahy druhého stupňa búrkami. Výraznejšie búrky sa môžu vyskytnúť v okresoch Prešov, Vranov nad Topľou a Košice-okolie. Podľa meteorológov je tam zvýšená pravdepodobnosť výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 70 až 110 kilometrov za hodinu a s krúpami. S búrkami však treba počítať na celom východnom Slovensku, pre mnohé okresy platia výstrahy prvého stupňa.

Bratislava v pohotovosti, Dunaj
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SHMÚ)

Aktualizované 10:30 Taraba zvolal v Gabčíkove krízový štáb

Minister životného prostredia Tomáš Taraba zvolal krízový štáb a zároveň kontrolný deň na Vodnom diele Gabčíkovo. Cieľom krízového štábu bude zabezpečiť kroky na zaistenie bezpečnosti obyvateľov Slovenska pred zvýšeným rizikom povodní. To so sebou prináša hladina rieky Dunaj, ktorá vďaka silným zrážkam na území Nemecka a Rakúska neustále rastie.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba
Zobraziť galériu (36)
Minister životného prostredia Tomáš Taraba  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Chcem ubezpečiť všetkých obyvateľov žijúcich v blízkosti Dunaja, že vyvinieme maximálne úsilie a zabezpečíme všetky potrebné kroky na to, aby sme minimalizovali akékoľvek možné dopady stúpajúcej hladiny rieky na ich majetok či zdravie. Aktuálne sa nám podarilo zapojiť do prevádzky všetkých osem turbín na výrobu elektrickej energie v Gabčíkove, čím sme zvýšili prietok Dunaja“ zdôraznil Taraba. Ďalšie tri turbíny na výrobu elektrickej energie sú v prevádzke v Čunove.

Aktualizované 10:10 Vplyvom zrážok, ktoré aktuálne padajú v povodí Dunaja, sa na maďarský úsek rieky blíži záplavová vlna. Očakáva sa, že kulminovať bude okolo úrovne uzavretia dolného nábrežia v Budapešti. Pre komerčnú rozhlasovú stanicu InfoRádió to v utorok uviedla hovorkyňa Celoštátneho riaditeľstva vodného hospodárstva Gabriella Siklósová. Podľa jej slov v hornom povodí Dunaja spadlo v uplynulých dňoch oveľa viac zrážok, ako sa očakávalo.

Navyše meteorológovia očakávajú výdatné dažde aj v najbližších troch dňoch. Táto záplavová vlna by však nemala spôsobiť vážnejšie problémy, pretože nepršalo v celej oblasti povodia Dunaja. Vplyvom silných dažďov boli ale zaplavené záhrady a cesty v juhomaďarskej Tolnianskej stolici, kde na ochranu proti povodni použili aj vrecia s pieskom. Podľa servera idokep.hu vo Fonyóde spadlo 74 milimetrov zrážok a v Nagymányoku 61 milimetrov, kde sa jarky rýchlo zaplnili a vodu už nedokázali odviesť.

Aktualizované 10:05 Bratislavská mestská časť Devín upozorňuje občanov, že v zmysle výstupov zo zasadnutia krízového štábu (3. 6.) je možné očakávať vybreženie ramena Dunaja v inundačnom území pri Devínskej ceste. "Stav hladiny budú hliadky pravidelne kontrolovať, v prípade hroziaceho nebezpečenstva bude postup aktivít koordinovaný so záchrannými zložkami," informuje samospráva mestskej časti s tým. že po kulminácii hladiny a následnom návrate rieky do jej koryta sú hasiči pripravení pomôcť s odčerpávaním vody zo stavieb. Dodáva, že dezinfekčné prostriedky či iné nevyhnutné pomôcky budú poskytnuté na základe individuálnych žiadostí.

Bratislava v pohotovosti, Dunaj
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Facebook/Devín - oficiálny profil mestskej časti)

Aktualizované 10:00 Dunaj by mal v Bratislave dosiahnuť druhý stupeň povodňovej aktivity ešte v utorok pred polnocou, približne o 23.00 h. Ukazuje to aktuálna predpoveď SHMÚ.

Bratislava v pohotovosti, Dunaj
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SHMÚ)

Aktualizované 09:43 V utorok sa očakávajú zrážky v nemeckej a rakúskej časti povodia Dunaja iba ojedinele s úhrnmi do 10 mm. "V hornej časti slovenského úseku Dunaja očakávame výrazný vzostup, v jeho dolnej časti a v dolnej časti Moravy očakávame vzostup vodných hladín. Kulminácie predpokladáme v stanici Devín, v Bratislave a v Devínskej Novej Vsi vo štvrtok (6. 6.) v ranných hodinách s prekročením SPA," približujú meteorológovia s tým, že v strednom a dolnom úseku Dunaja budú kulminácie pravdepodobne vo štvrtok (6. 6.) vo večerných a nočných hodinách.

Aktualizované 09:42 V hornej časti slovenského úseku Dunaja a na dolnom úseku Moravy je za posledných 24 hodín mierny vzostup, na dolnom úseku Dunaja je vzostup vodných hladín. "V Bratislave bol v skorých ranných hodinách prekročený 1. stupeň povodňovej aktivity (SPA). Aktuálne je vodný stav v stanici Devín 618 cm a v Bratislave 668 cm (stav k 8:00 hod.), v obidvoch staniciach s tendenciou vzostupu. Vodný stav v stanici Devínska Nová Ves je 483 cm," informuje SHMÚ.

 Dunaj presiahol 1. povodňový stupeň
Zobraziť galériu (36)
Dunaj presiahol 1. povodňový stupeň  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 09:40 Za posledných 24 hodín sa vyskytli zrážky v nemeckom povodí Dunaja prevažne v povodí rieky Inn (prítok Dunaja) s úhrnmi do 30 mm, ojedinele až do 100 mm, informuje SHMÚ. V rakúskom povodí Dunaja sa vyskytli zrážky s úhrnmi od 20 do 40 mm, v dolnom Rakúsku do 70 mm, čo spôsobilo ešte vzostup vodných hladín na Dunaji a jeho prítokoch. 

Aktualizované 09:35 Povodňová situácia zostáva v niektorých častiach Bavorska naďalej veľmi kritická, informuje iMeteo. V Regensburgu muselo v pondelok opustiť svoje domovy 200 ľudí, pričom evakuácie sa uskutočnili aj v lokalitách ako Raubling a Rohrdorf. Školy a škôlky v dotknutých oblastiach by mali zostať v utorok zatvorené. 

Aktualizované 09:24 V Devínskej Novej Vsi dosiahla rieka Morava 1. povodňový stupeň a to prvýkrát ráno o 07.30 h. V súčasnosti (09.15 h) dosahuje hladina úroveň 488 centimetrov.

Bratislava v pohotovosti, Dunaj
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SHMÚ)

Aktualizované 09:16 V súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou zasahovali od 3. júna 6.00 h do 4. júna 6.00 h príslušníci HaZZ spolu s členmi DHZ obcí Trnavského kraja celkom 57-krát. Informuje o tom strána NaZahori.sk, ktorá sa odvoláva na vyjadrenie hovorkyne KR HaZZ v Trnave Leny Košťálovej. Zasahujúci hasiči odčerpávali vodu z priestorov rodinných a obytných domov či cestných komunikácii.

Aktualizované 09:10 SHMÚ vydal hydrologické výstrahy prvého stupňa. Platia pre okresy Bratislava, Dunajská Streda, Košice-okolie - Hornád, Sabinov a Bardejov.

Bratislava v pohotovosti, Dunaj
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SHMÚ)

Aktualizované 09:00 Vo vlhkom vzduchu sa v našej oblasti vlní frontálne rozhranie, na ktorom sa vyskytujú početné prehánky a búrky, aj trvalejší dážď. Informovali o tom meteorológovia zo SHMÚ s tým, že cez našu oblasť sa presúva ďalej na východ až severovýchod aj tlaková níž vo vyšších hladinách, a bude tak určovať aj postup jednotlivých zrážkových pásiem a búrok. Na severe Slovenska má dominovať východné, neskôr až severné prúdenie, čo prinesie výdatnejšie aj trvalejšie zrážky práve na sever Slovenska. "Tam budú trochu zosilnené aj náveterným efektom. Tento efekt zachytávajú viaceré predpovedné numerické modely, i keď presná lokalizácia najvýdatnejších zrážok je ešte trochu neistá. Intenzívne búrky sa však môžu vyskytnúť kdekoľvek," konštatuje SHMÚ.

Predpoveď úhrnov zrážok podľa viacerých numerických modelov, výrazné rozdiely sú spôsobené vysokou neurčitosťou v konkrétnej lokalizácii najvýdatnejších prehánok a búrok, ktoré sa môžu vyskytnúť kdekoľvek. Mierna zhoda je však na severe Slovenska.
Zobraziť galériu (36)
Predpoveď úhrnov zrážok podľa viacerých numerických modelov, výrazné rozdiely sú spôsobené vysokou neurčitosťou v konkrétnej lokalizácii najvýdatnejších prehánok a búrok, ktoré sa môžu vyskytnúť kdekoľvek. Mierna zhoda je však na severe Slovenska.  (Zdroj: SHMÚ)

Aktualizované 08:55 Počas pondelového večera a noci najviac napršalo v Skalitom, v Oravskom Veselom, Toryskách a na severovýchode v Malcove, kde sa úhrn vyšplhal na 71,6 mm zrážok. Informuje o tom iMeteo. V pondelok sa veľmi silná búrka prehnala Rimavskou Sobotou.

Aktualizované 08:50 Vo viacerých oblastiach na juhu Nemecka v uplynulých dňoch zaznamenali úhrn zrážok, ktorý sa zvyčajne vyskytuje len raz za 50 až 100 rokov. Vyplýva to z predbežných údajov nemeckej meteorologickej služby (DWD). Celkovo 20 z 30 meteorologických staníc na juhu Nemecka ukazovalo mimoriadne vysokú hladinu vody, píše DPA. 

Nemecko zasiahli povodne
Zobraziť galériu (36)
Nemecko zasiahli povodne  (Zdroj: SITA/Boris Roessler/dpa via AP)

Aktualizované 08:45 SHMÚ vydal výstrahu prvého stupňa pred dažďom. Platí pre okresy Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín ale aj Poprad, Starú Ľubovňu a Kežmarok. Výstraha platí do 19.00 h. "Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov a pod.)," varujú meteorológovia.

Bratislava v pohotovosti, Dunaj
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SHMÚ)

Aktualizované 08:40 V dôsledku obrovského množstva vody a jej obrovskému tlaku hrozí pretrhnutie hrádzí a iných ochranných múrov pozdĺž Dunaja na juhu Nemecka. Centrum mesta Passau je už zaplavené a uzavreté.

Aktualizované 08:35 Pre celé územie Slovenska platí v utorok výstraha prvého stupňa pred búrkami. "Je malá pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 - 30 mm / 30 min, s nárazmi vetra 18 - 23 m/s (65 - 85 km/h) a s krúpami," uvádzajú meteorológovia. Lokálne sa môže vyskytnúť aj trvalejší výdatný dážď s úrnom do 60 mm. Výstraha platí pre západné okresy do 09.00 h, pre väčšinu územia však až do 20.00 h.

Bratislava v pohotovosti, Dunaj
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SHMÚ)

Aktualizované 08:25 V Passau prekročila hladina Dunaja v noci na utorok deväťmetrovú hranicu. O 3:00 povodňová spravodajská služba (HND) hlásila hladinu vody 9,27 metra - a predpovedala vrchol na utorok popoludní vo výške 9,50 metra.

Aktualizované 08:15 V Bratislave dosahuje Dunaj v utorok o 08.00 h hladinu 668 cm. Prvýkrát prekročil hranicu prvého stupňa povodňovej aktivity utorok o 02.15 h. Predpovede v pondelok hovorili, že túto hranicu prekročí až predpoludním.

Bratislava v pohotovosti, Dunaj
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SHMÚ)

 Dunaj presiahol 1. povodňový stupeň
Zobraziť galériu (36)
Dunaj presiahol 1. povodňový stupeň  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Hladina prítokov Dunaja a jeho prítokov v Nemecku je kritická. Spôsobila v krajine 100-ročnú povodeň, píše iMeteo.sk. Našťastie v postihnutých oblastiach už prestáva výdatne pršať a voda už začína klesať.

 Dunaj presiahol 1. povodňový stupeň
Zobraziť galériu (36)
Dunaj presiahol 1. povodňový stupeň  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Na Slovensku však Dunaj v priebehu dňa začne rásť. Už po polnoci v skorých ranných hodinách dosahoval takmer hranicu 1. povodňového stupňa. Situácia sa bude aj naďalej zhoršovať v priebehu dňa a večer by už hladina Dunaja mala prekročiť výšku 700 centimetrov. Zajtra bude Dunaj kulminovať a dosiahne úroveň dvojročnej povodne.

 Dunaj presiahol 1. povodňový stupeň
Zobraziť galériu (36)
Dunaj presiahol 1. povodňový stupeň  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pre stúpajúcu hladinu Dunaja prijímajú v Bratislave viaceré opatrenia

Z preventívnych dôvodov uzavrelo v pondelok podvečer hlavné mesto dolné parkovisko na Tyršovom nábreží. V mestskej časti Devín zasadal krízový štáb v súvislosti s možným vybrežením dunajského koryta Karloveského ramena do záplavového územia pod Devínskou cestou. V prípade potreby je pripravený pre túto lokalitu vyhlásiť mimoriadnu situáciu. Informuje o tom hlavné mesto na sociálnej sieti. "Aktuálna prognóza predpokladá hladinu tesne pod úrovňou vybreženia, parkovisko však bude uzavreté z preventívnych dôvodov, ak by sa situácia rýchlo zmenila," konštatoval v pondelok popoludní bratislavský magistrát.

Bratislava v pohotovosti, Dunaj
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Hlavné mesto deklaruje, že sa na stúpajúcu hladinu vodných tokov zodpovedne pripravuje. V predošlých dňoch spolu s hasičmi a ďalšími kľúčovými aktérmi absolvovali koordinačné protipovodňové cvičenie v réžii Slovenského vodohospodárskeho podniku. "V rámci nácviku sme precvičovali montáž mobilného hradenia, ktoré je súčasťou protipovodňovej ochrany Bratislavy, ako aj vrecovanie piesku," poznamenal magistrát. Hlavné mesto ubezpečuje, že situáciu dôsledne monitoruje a o ďalších prípadných opatreniach bude informovať.

Bratislava v pohotovosti, Dunaj
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Facebook/Bratislava - hlavné mesto SR)

Viac o téme: ZáplavyDunajDevínBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu