Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Kde budú umiestnené stíhačky F-16? Letisko Sliač stále nie je pripravené: Cena za rekonštrukciu narastá!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/Ján Krošlák, TASR/MO SR)

BRATISLAVA - Kým pôvodné plánované náklady na projekt rekonštrukcie letiska Sliač boli 55 miliónov eur, aktuálne už sa suma odhaduje na 150 až 200 miliónov eur. Letisko navyše stále nie je pripravené na nové stíhačky F-16, hoci prvé kusy už Slovensko od USA prevzalo. Informuje o tom Najvyšší kontrolný úrad, podľa ktorého zatiaľ nie je jasný termín dokončenia rekonštrukcie ani konečná cena.

NKÚ vo svojej správe kritizuje Ministerstvo obrany a generálny štáb za nedostatočnú koordináciu. „Vedenie generálneho štábu a ministerstva pôsobia ako dva nesúrodé subjekty, ktoré nespolupracujú,“ poznamenal úrad. Ako príklad zlej praxe sa ukázala komplexná obnova vojenského letiska Sliač, pričom významné zlyhania identifikovali kontrolóri v celom procese prípravy, ako aj pri projektovom riadení tejto strategickej investície. 

Rozhodnutie o nákupe stíhačiek F-16 padlo v júli 2018, a následne vláda prijala uznesenie o celkovej rekonštrukcii letiska. Ani v tejto chvíli, takmer šesť rokov od rozhodnutia o kúpe stíhačiek, nie je jasné, kedy bude projekt rekonštrukcie letiska ukončený, aký bude finálny účet za jeho komplexnú opravu a kedy budú môcť stíhacie lietadlá F-16 na zrekonštruovanom letisku operovať.

archívne video

Naď: Rekonštrukcia letiska Sliač nebude mať vplyv na termín dodania F-16 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

Cena sa rokmi znásobuje

Kým v roku 2018 sa počítalo s nákladmi na rekonštrukciu letiska vo výške 55 mil. eur, rezort obrany v roku 2023 už pracoval so sumou viac ako 125 miliónov. Dnes sú náklady opäť aktualizované a blížia sa k výdavkom vo výške 150 až 200 miliónov, čo už je bezmála štvornásobok pôvodnej sumy. Konečná cena obnovy vojenského letiska však bude závisieť od výsledku verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby, ktoré má na starosti Agentúra NATO pre podporu a obstarávanie. 

Kde budú umiestnené stíhačky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: nku.gov.sk)

„Prenesenie zodpovednosti za realizáciu rekonštrukcie letiska z rezortu obrany na zahraničnú agentúru v roku 2020 výrazným spôsobom znížilo okrem iného rozsah kontroly a transparentnosti pri používaní verejných zdrojov. Napriek tejto zmene nenastal významnejší posun v praktickej realizácii tohto kľúčového investičného projektu. Nehovoriac o tom, že Agentúre NATO bol už pred štyrmi rokmi poskytnutý preddavok vo výške 68 mil. eur na jeho realizáciu,“ uvádzajú kontrolóri.

Kde umiestnia stíhačky F-16?

O trvalom umiestnení stíhačiek F-16 sa finálne rozhodne najskôr v lete tohto roka, pravdepodobnejšou lokáciou je letisko Sliač. Vyplýva to zo stanoviska Ministerstva obrany SR, ktoré začiatkom apríla poskytlo pre TASR tlačové oddelenie rezortu.

Slovensko si v marci v USA oficiálne prevzalo prvé dve stíhacie lietadlá F-16. „Ako dočasné riešenie pred dokončením prestavby letiska Sliač bude vytvorené pre dodané lietadlá zázemie na letisku v Malackách - Kuchyňa. Rozhodnutie o finálnej dislokácii taktického krídla bude prijaté najskôr v lete tohto roka, ako pravdepodobnejší sa však momentálne javí scenár ich trvalého umiestnenia na letisku Sliač,“ vysvetlil rezort.

Kde budú umiestnené stíhačky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Ministerstvo obrany SR)

V rámci rekonštrukcie a modernizácie 81. krídla Sliač sú podľa MO SR v rôznom štádiu príprav viaceré investičné akcie, respektíve projekty. „Rekonštrukčné práce sú však závislé od viacerých faktorov ako napríklad od dĺžky procesu verejného obstarávania, spracovania projektovej dokumentácie vrátane vyjadrení dotknutých orgánov a vydania stavebného povolenia. Súčasťou plánovaných investícií je tiež realizácia prác v rámci rutinnej a štandardnej údržby,“ doplnilo MO SR. Ako priblížilo, ukončená už bola rekonštrukcia troch hál Husár a bude sa ukončovať rekonštrukcia budovy č. 92 na Sliači. 

Viac o téme: RekonštrukciaNKÚMinisterstvo obrany SRF-16Letisko Sliač
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu