Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Štát už zaplatil časť z pol miliardy korún za prehratý spor

Bratislava - Ministerstvo vnútra už vyplatilo britskej firme Dortex 240 miliónov korún z polmiliardového dlhu za prehratý súdny spor. Napísal to dnes denník Sme, podľa ktorého zvyšok pohľadávky Dortexu štát vyrovná v priebehu roka.

Ministerstvo prehralo spor s firmou pre neplnenie zmluvy v rokoch 1999 až 2001, na základe ktorej mal Záchranný systém Slovakia dostávať od štátu najmenej 80 miliónov korún ročne. Pohľadávku voči štátu odkúpil Dortex, ktorému súd pred časom podľa dostupných informácií priznal odškodné 240 miliónov korún a ďalších asi 260 miliónov korún na úrokoch.

Podľa Sme Dortex súhlasil, že štát zvyšok dlhu uhradí v splátkach. Nemali by tak narastať úroky, ktoré každým dňom dlžnú sumu zvyšovali.

Pôvodnú zmluvu medzi ministerstvom a Záchranným systémom Slovakia podpísal v roku 1998, dva mesiace pred parlamentnými voľbami, vtedajší minister vnútra Gustáv Krajči z HZDS. Na čele Záchranného systému Slovakia stál Jozef Studenič, vtedajší kandidát HZDS vo voľbách. Po voľbách však ministerstvo vnútra za prvej vlády premiéra Mikuláša Dzurindu odmietlo plniť zmluvu so Záchranným systémom Slovakia pre údajne netransparentné vynakladanie peňazí organizáciou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu