Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Jaslovské Bohunice budú mať nový jadrový zdroj: Schválila to vláda

Výjazdové rokovanie vlády v Handlovej
Výjazdové rokovanie vlády v Handlovej (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

HANDLOVÁ - Vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Handlovej schválila zámer výstavby nového jadrového zdroja (NJZ) s inštalovaným výkonom do 1200 megawattov (MW) a s využitím existujúcej infraštruktúry v lokalite Jaslovské Bohunice.

Vládny kabinet zároveň uložil predkladateľke návrhu podpredsedníčke vlády a ministerke hospodárstva Denise Sakovej (Hlas-SD) a ministrovi financií, aby do 31. októbra 2024 predložili na rokovanie vlády návrh podmienok výstavby NJZ (5. blok) v lokalite Jaslovské Bohunice, termíny prípravných a realizačných prác, predpokladaný harmonogram výstavby, finančné zabezpečenie výstavby a proces výberu investora a technológie vhodnej pre výstavbu NJZ.

archívne video

Vláda by mala v stredu rozhodnúť o výstavbe nového jadrového bloku (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Greenpeace Slovensko kritizuje schválenie výstavby jadrového bloku

Mimovládna ekologická organizácia Greenpeace Slovensko odsúdila zámer na výstavbu nového jadrového zdroja, ktorý v stredu schválila vláda. Podľa združenia sú riešením možného nedostatku elektrickej energie investície do obnoviteľných zdrojov energie (OZE)."Ak podľa premiéra nastal čas reagovať na energetické potreby Slovenska, tak treba prehodnotiť, do akých zdrojov energie budeme investovať na ich pokrytie. Je známym faktom, že výstavba jadrovej elektrárne môže trvať viac než desať rokov," uviedla organizácia s tým, že uvedenie do prevádzky OZE je z časového hľadiska oproti jadrovej energii významne menej náročné.

Greenpeace pripomenul aj riziká spojené so vznikom rádioaktívneho odpadu a predpokladanú vysokú cenu projektu. "Namiesto projektov, ktoré podporujú centralizovanie energetiky, by vláda mala investovať do rozvoja napríklad energetických komunít, ktoré umožňujú ľuďom mať kontrolu nad energiou a sú aj významným prvkom v boji proti energetickej chudobe," dodala organizácia.Vláda rozhodla o výstavbe nového jadrového bloku v lokalite Jaslovských Bohuníc s výkonom do 1200 megawatthodín. Dodávateľ ani cena nového bloku zatiaľ nie sú jasné. Premiér Robert Fico (Smer-SD) však v minulosti uviedol, že by malo ísť o jadrový zdroj v majetku a pod kontrolou štátu.

Viac o téme: VýstavbaVládaJadrový zdrojJaslovské Bohunice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu