Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Prvé reakcie na revolúciu v Slovenskej televízii a rozhlase: Podľa KDH znamenajú násilné ovládnutie média!

Strana KDH
Strana KDH (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) znamená účelovú zmenu vedenú snahou ovládnuť verejnoprávne médium. V reakcii na vládou schválený návrh zákona, prinášajúci zmeny v RTVS, to uviedlo opozičné KDH.

Aktualizované 16:13

Opozičné Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s návrhom zákona o Slovenskej televízii a rozhlase, ktorý v stredu odobrila vláda. Chce vyvinúť maximálny tlak na to, aby zákon parlamentom neprešiel. V prípade schválenia nevylučuje podanie na Ústavný súd SR. Zmenu považuje za účelovú s cieľom mocensky ovládnuť verejnoprávne médium.

Aktualizované 16:00 

Vláda ruší Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS), z inštitúcie ide urobiť dezinformačné médium, ktoré bude šíriť provládnu a časom možno proruskú propagandu. Vyhlásil to predseda SaS a poslanec Národnej rady (NR) SR Branislav Gröhling v reakcii na schválenie návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). SaS nevylúčila, že sa pre návrh zákona obráti aj na Ústavný súd (ÚS) SR.

"To, čo sa deje cez tento zákon o STVR, je násilné ovládnutie telerozhlasu úzkou skupinou ľudí - pričom RTVS patrí nám všetkým. Ak vláda pociťuje potrebu a chce zlepšiť situáciu v RTVS, nepotrebujeme ju rušiť a zriadiť nanovo, ale predložiť novelu, ktorá prostredie RTVS zlepší," zdôraznil poslanec KDH a člen parlamentného výboru pre kultúru a médiá Jozef Hajko. Tvrdí zároveň, že tento krok bol "poslednou kvapkou" a kresťanskí demokrati sa pridajú k iniciatíve na odvolanie ministerky kultúry SR Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS).

aktuálne video

Tlačová konferencia strany KDH na tému zmien v RTVS (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vláda v stredu na výjazdovom rokovaní v Dolnej Krupej schválila návrh zákona o STVR. Návrh formálne nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však pravidlá kreovania orgánov telerozhlasu. Generálneho riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada, v ktorej budú štyria nominanti rezortu kultúry, zvyšných piatich zvolí Národná rada SR na základe návrhu parlamentného výboru pre kultúru a médiá.

Dňom účinnosti nového zákona má zaniknúť mandát súčasného riaditeľa Ľuboša Machaja i členov Rady RTVS. Mení sa i názov verejnoprávneho média, keďže ten doterajší podľa predkladateľov degradoval štátotvorný (slovenský) národ.

Viac o téme: ReakcieZmena zákonaKDHRTVSTelevízia a rozhlasSTVR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu