Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Prvý prieskum k eurovoľbám je tu! Nečakané výsledky: Niektoré strany poriadne prepadli, to musíte vidieť

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - O priazeň voličov zabojujú už začiatkom júna vo voľbách do Európskeho parlamentu stovky kandidátov a 24 politických strán. Záujmy Slovenska bude napokon v bruselských kreslách zastávať 15 zvolených europoslancov. Ak by sa voľby konali v prvej polovici apríla, najviac hlasov by získalo Progresívne Slovensko.

Vyplýva to z prieskumu volebných preferencií agentúry AKO pre televíziu JOJ 24. Zber dát sa uskutočnil v dňoch 9 až 16. apríla na vzorke 1000 respondentov, prieskum realizovali telefonicky. Z oslovených respondentov uviedlo 8,2 percenta, že by nešlo voliť, 1,7 percenta nechcelo odpovedať a 13,3 percenta nevedelo, koho by išlo voliť.

PS by malo 27,2 percenta hlasov a získalo by tak päť mandátov. Nasledujú strany Smer-SD so ziskom 15,2 percenta a Hlas-SD, ktorý by volilo 14,2 percenta voličov. Ušlo by sa im tak po tri mandáty.

archvíne video

Za PS bude v eurovoľbách kandidovať aj moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová (Zdroj: Topky/Ramon Leško )

Potrebný počet hlasov, ktorý by im priniesol aspoň jeden mandát, by získali aj Republika, KDH, SaS a Aliancia. Republiku, ktorá skončila v prieskume ako štvrtá najpreferovanejšia strana, by volilo 7,5 percenta voličov, KDH 6,7, SaS 6,5 a presne päť percent namerali v prieskume aj v prípade volebného zisku pre Alianciu.

Naopak, pod piatimi percentami skončili SNS (4,1 percenta), hnutie Slovensko, Za ľudí (3,2 percenta) i Demokrati (2,7 percenta). Vyše jedno percento hlasov by získali aj kandidujúce subjekty Zdravý rozum (1,5 percenta), SRDCE vlastenci a dôchodcovia – Slovenská národná jednota (1,2 percenta). ĽSNS by získala rovné jedno percento hlasov. Zisk ostatných kandidujúcich strán by skončil pod jedným percentom.

Prvý prieskum k eurovoľbám
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: AKO pre TV JOJ24)

Voľby do EP sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna. Slováci budú voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie.

Viac o téme: PrieskumEurovoľbyProgresívne SlovenskoAKO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu