Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zákon o zmenách v RTVS vláda prerokuje v stredu na výjazdovom rokovaní

Robert Fico Zobraziť galériu (4)
Robert Fico (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STaR) prerokuje vláda na stredajšom (24. 4.) rokovaní v Dolnej Krupej. Po pondelkovej pracovnej návšteve Ministerstva kultúry SR to uviedol predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Ministerka Martina Šimkovičová (nominantka SNS) doplnila, že už v utorok (23. 4.) návrh prerokuje legislatívna rada vlády.

Premiér zdôraznil, že súčasný RTVS potrebuje zmenu vedenia a nový zákon. Argumentoval tým, že súčasný telerozhlas nedokáže zaistiť občanom právo na objektívne informácie. "Ako môže prinášať objektívne informácie, keď zvádza permanentný súboj s vládou?" položil otázku Fico. Upozornil, že jeho kabinet sa v súčasnosti zaoberá vážnymi problémami, ktoré zdedil po predchádzajúcich vládach. "Chceme našu prácu robiť v objektívnom mediálnom prostredí, ktoré vládu pokarhá, keď bude treba, no zároveň nebude ignorovať pozitívne kroky, ktoré robí," vysvetlil Fico.

aktuálne video

Tlačová konferencia premiéra Roberta Fica a ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej po kontrolnom dni na ministerstve kultúry (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ocenil Šimkovičovú za to, že rezort pod jej vedením napĺňa programové vyhlásenie vlády (PVV) o podpore slovenskej národnej kultúry. To je podľa neho aj dôsledok útokov voči ministerke. Premiér priblížil, že témou pondelkovej diskusie na rezorte kultúry boli pripravované projekty a legislatívne opatrenia vrátane financovania cirkví a náboženských spoločností či kultúry národnostných menšín.

Martina Šimkovičová
Zobraziť galériu (4)
Martina Šimkovičová  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ministerka kultúry pripomenula doterajšie kroky rezortu pod jej vedením i plánované opatrenia v tomto roku. Avizovala, že ešte pred letom by mal parlament prerokovať novelizáciu zákona o kultúre národnostných menšín, zákon o ochrane pamiatkového fondu či zákon o múzeách a galériách, ministerstvo pripravuje aj zákon o štátnom jazyku. "V tomto prípade sme sa nechali inšpirovať zákonom vo Francúzsku," dodala. V procese prípravy je aj zákon o sponzorstve v kultúre.

Martina Šimkovičová
Zobraziť galériu (4)
Martina Šimkovičová  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Šimkovičová spomenula tiež prioritizáciu kultúrnych pamiatok. "Meníme ich kategorizáciu podľa vzoru z iných krajín," upozornila. Vysvetlila, že vzhľadom na obmedzené zdroje je potrebné aj v prípade kultúrnych pamiatok stanoviť priority pre ich obnovu. Šimkovičová uistila aj o čerpaní eurofondov v novom programovom období na rekonštrukciu národných kultúrnych pamiatok vo vlastníctve štátu. "V tomto roku budú rekonštruované prvá budova Matice Slovenskej, budova Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku, Dom majstra Pavla v Levoči. Pri ďalších projektoch sa pracuje na dokumentačnej príprave," priblížila. Ohlásila tiež hĺbkový audit v Slovenskej národnej galérii (SNG) a Slovenskom národnom múzeu (SNM).

Martina Šimkovičová
Zobraziť galériu (4)
Martina Šimkovičová  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Generálny tajomník služobného úradu MK Lukáš Machala taktiež na tlačovej konferencii dementoval špekulácie v médiách, že by sa mal stať novým generálnym riaditeľom verejnoprávnej televízie a rozhlasu.

Viac o téme: Robert FicoMartina ŠimkovičováMinisterstvo kultúry SRSTaRZákon o RTVS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu