Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vlani obvinili viacerých policajtov, príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže aj pracovníkov Finančnej správy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

BRATISLAVA - Vlani obvinili 62 policajtov, štyroch príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) a 26 pracovníkov finančnej správy (FS). V porovnaní s rokom 2022 stúpol počet obvinených príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov o šesť.

Väčšinu obvinení vzniesol Úrad inšpekčnej služby (ÚIS), zvyšné Národná kriminálna agentúra. Vyplýva to zo Správy o trestnej činnosti príslušníkov Policajného zboru, Zboru väzenskej a justičnej stráže a finančnej správy za obdobie roka 2023, ktorú zverejnilo Ministerstvo vnútra SR.

archívne video

Policajti obvinili muža, ktorý mal zákaz šoférovať a chcel utiecť nočnej hliadke (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

"V roku 2023 boli príslušníci Policajného zboru obvinení celkovo za spáchanie 84 trestných činov," priblížila správa. Z toho vyše polovicu trestných činov (45) tvorili skutky proti poriadku vo verejných veciach. Najčastejšie išlo o zneužívanie právomoci verejného činiteľa.

Desať obvinení policajtov tvorili trestné činy proti životu a zdraviu, napríklad ublíženie na zdraví. Zaznamenaných bolo aj sedem trestných činov proti majetku a ďalších 22 trestných činov. Príslušníci ZVJS čelili obvineniam z ublíženia na zdraví, krádeže, ohrozenia pod vplyvom návykovej látky a nebezpečného prenasledovania.

Príslušníci FS boli obvinení za spáchanie 48 trestných činov. Išlo najmä o trestné činy proti poriadku vo verejných veciach, ako sú prijímanie úplatku alebo zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Ďalšie skupiny trestných činov tvorili trestné činy proti životu a zdraviu, majetku a ďalšie.

Viac o téme: PolicajtiObvinenie Zbor väzenskej a justičnej strážeFinančná správa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu