Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Náhlikovi môže vila vo Vrakuni ešte poriadne zavariť: Jeho majetky sú pod drobnohľadom! Nadácia už podniká kroky

Peter Náhlik Zobraziť galériu (2)
Peter Náhlik (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Nepriznaná vila vo Vrakuni mu ešte skomplikuje život. Nadácia Zastavme korupciu sa obrátila na výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, aby preskúmal majetkové priznanie poslanca strany Hlas-SD Petra Náhlika.

Nadácia Zastavme korupciu poukázala na to, že Náhlik vo svojom majetkovom priznaní pôvodne zamlčal vilu vo Vrakuni. „Nepriznal taktiež žiadne príjmy mimo verejnej funkcie. Z verejne dostupných dát pritom vyplýva, že v danom období bol zamestnaný vo svojej firme. Obrátili sme sa preto na Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, aby majetkové priznanie preskúmal,“ uviedli.

archívne video 

Po Pellegriniho zvolení musí koalícia vyriešiť aj praktické otázky

„Informácie o majetkových pomeroch politikov sú dôležité preto, aby verejnosť vedela, či vie politik zdokladovať z akých zdrojov svoje majetky nadobudol a či sa vďaka svojej funkcie neobohacuje na úkor občanov,“ povedali. „Dlhodobo upozorňujeme, že systém priznaní na Slovensku nefunguje. Neobsahujú všetky potrebné informácie na účinnú kontrolu. V prípade podnetu ich kontroluje parlamentný výbor, čo znamená, že poslanci rozhodujú sami o sebe,“ dodali.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pripomenuli, že Náhlik je dlhoročným politikom, od roku 2012 je s krátkou prestávkou poslancom Národnej rady, aktuálne za Hlas-SD. Do politiky už majetný vstupoval. „No je zjavné, že aj posledné roky mu cez jeho firmy pribudli nehnuteľnosti za milióny eur. Zdrojom boli státisícové vklady majiteľa firmy, ale najmä dlhodobé záväzky. Teda dlhy. Náhlik na otázky, odkiaľ pochádzajú tieto zdroje, nereagoval,“ uviedli. Poukázali aj na to, že vilu a lietadlo z jeho impéria užíval v prezidentskej kampani aj jeho vtedajší stranícky šéf Peter Pellegrini.

Peter Náhlik v majetkovom priznaní za rok 2022, ktoré je zverejnené na stránke NR SR, priznal vlastníctvo dvoch bytov – jeden v bratislavskom Starom Meste, garáž a nebytový priestor. Druhý byt má v lokalite “Punta” v obľúbenom chorvátskom letovisku Sukošan. Priznal tiež podiel v piatich firmách, akcie, finančnú hotovosť či poskytnuté pôžičky. Aktuálne však v zozname už figuruje aj medializovaná vila v bratislavskej Vrakuni, ktorú využíval aj  zvolený prezident Peter Pellegrini.   

Viac o téme: Majetkové priznanieZastavme korupciuPeter NáhlikVýbor pre nezlučiteľnosť funkcií
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu