Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ZÁZNAM z odstrelu medveďa na Liptove je odhalený! Podrobnosti celej akcie aj detaily o zvierati

V Liptovskom Mikuláši prebiehala poriadna dráma, medveď pobehoval po uliciach v centre mesta Zobraziť galériu (5)
V Liptovskom Mikuláši prebiehala poriadna dráma, medveď pobehoval po uliciach v centre mesta (Zdroj: Facebook/Liptov112.sk, Štátna ochrana prírody SR, FB/Lesoochranárske zoskupenie VLK)

ZÁVAŽNÁ PORUBA - Medveďa, ktorý v marci napadol v Liptovskom Mikuláši niekoľkých ľudí, sa podarilo Zásahového tímu ŠOP SR odstreliť. Situácia okolo zvieraťa ale neutíchla, pretože podľa Demokratov aj Progresívneho Slovenska v meste útočil stokilový jedinec a nie medvedica, ktorá mala necelých 70 kilogramov. Po takmer mesiaci sa objavil záznam z odstrelu, ktorý podrobne popisuje odstreleného medveďa a ďalšie detaily. Zverejnilo ho občianske združenie Lesoochranárske zoskupenie VLK.

archívne video

Medveď v Liptovskom Mikuláši (Zdroj: Facebook/T Taxi Liptov)

Minister životného prostredia Tomáš Taraba koncom marca verejne oznámil, že medveďa, ktorý 17. marca v uliciach Liptovského Mikuláša napadol piatich ľudí, odstrelili. Dodal, že na jeho identifikáciu bol použitý dron s biometriou. Neskôr oznámila Štátna ochrana prírody SR, že "k eliminácii 3-ročnej samice s váhou takmer 70 kg došlo na lokalite medzi obcami Iľanovo a Závažná Poruba, v okrese Liptovský Mikuláš." Podľa nej sa to podarilo vďaka špecializovanému softvéru, ktorý využívali hliadkujúce drony vybavené najnovšou technológiou, profesionálnou termovíziou a nočným videním.

To sa však nepozdávalo viacerým politikom a organizáciám. Michal Kiča (Demokrati) vyzval Tarabu, aby verejnosti objasnil, aký medveď bol 26. marca zastrelený. Podľa neho útočil v Liptovskom Mikuláši stokilový jedinec a nie medvedica s hmotnosťou 65 kíl. Situácia okolo odstreleného medveďa sa nepozdávala ani poslancovi Európskeho parlamentu a ekológovi Michalovi Wiezikovi a poslankyni NR SR Tamare Stohlovej (obaja PS). Tarabu požiadali, aby zverejnil detailné informácie o ulovenom medveďovi a okolnostiach jeho ulovenia a aby tiež ozrejmil, na základe akého právneho rámca pristúpili k tomuto postupu.

Tomáš Taraba
Zobraziť galériu (5)
Tomáš Taraba  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Záznam o usmrtení medveďa hnedého

Po takmer troch týždňoch od odstrelenia medveďa zverejnilo občianske združenie Lesoochranárske zoskupenie VLK Záznam o usmrtení medveďa hnedého, ktoré má k dispozícií. Záznam uvádza, že v odstrelu medvedice s váhou 67,9 kg došlo v katastrálnom území Závažnej Poruby 26. marca o 21.50 h a vykonal ho Zásahový tím medveďa hnedého služobnou zbraňou. 

ZÁZNAM z odstrelu medveďa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Lesoochranárske zoskupenie VLK)

Uvádzajú sa v ňom podrobné informácie o zastrelenom medveďovi, to znamená jeho váha, výška, dĺžka, obvody rôznych častí tela či veľkosť zubov. Obsahuje aj presné súradnice, kde došlo k odstrelu. Z nich vyplýva, že sa tak stalo neďaleko lyžiarskeho strediska - Lyžiarský vlek Iľanovo.

Medveďa identifikovali pomocou fotografií, videí a dronom

Lesoochranárske zoskupenie VLK tiež zverejnilo odpovede na otázky, ktoré sa pýtalo Štátnej ochrany prírody SR. Odpovede na ne chceli počuť aj politici. "Dňa 26. 3. 2024 vo večerných hodinách, hliadka Zásahového tímu pre medveďa hnedého zaregistrovala na okraji lesného porastu medzi obcami Závažná Poruba a Il'anovo jedinca medveďa hnedého. Následne bol predmetný jedinec stotožnený s jedincom pohybujúcim sa v meste Liptovský Mikuláš dňa 17. 3. 2024," uvádza Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR pre občianske združenie.

Dodáva, že jedinec bol vizuálne identifikovaný bezodkladne po incidente pomocou prístupných fotografií a videí (celkový telesný rámec, dlhé vysoké nohy, bledý chrbát, veľké ušnice). "Pri všetkých ostatných pozorovaných jedincoch medveďa hnedého v okolí Liptovského Mikuláša bola na základe pozorovaní, ktoré boli vykonávané hliadkami Zásahového tímu medveďa hnedého, vyhodnocovaná zhoda so sledovaným znakmi, pričom sa tieto jedince nezhodovali s vyššie uvedenými znakmi identifikovaného jedinca z intravilánu mesta," vysvetľuje.

V Liptovskom Mikuláši prebiehala poriadna dráma, medveď pobehoval po uliciach v centre mesta
Zobraziť galériu (5)
V Liptovskom Mikuláši prebiehala poriadna dráma, medveď pobehoval po uliciach v centre mesta  (Zdroj: Facebook/Liptov112.sk)

Poradný charakter pre identifikáciu predmetného jedinca mali podľa ŠOP SR aj zábery vyhotovené optikou zasahujúceho dronu, z ktorých bola vytvorená pomerová mierka jedinca vzhľadom na jeho fyzické parametre. "Daný medveď hnedý bol identifikovaný dronom DJI 31, DJI 3UT a DJI matrice 300 s experimentálnou demokamerou," skonštatovala a dodala, že eliminácia jedinca bola schválená na Krízovom štábe, ktorý bol zvolaný Ministerstvom životného prostredia SR a zasadal dňa 17. 03. 2024 o 15:00 h na Mestskom úrade v Liptovskom Mikuláši.

Pokyn na elimináciu vydali ústne, prípad bol vyšetrovaný

Návrh na elimináciu jedinca nebol podľa slov ŠOP SR vyhotovený. Veliteľ vydal ústny pokyn na elimináciu videného jedinca, postupoval podľa "Manuálu pre ochranný odstrel medveďa hnedého". "V zmysle manuálu je Veliteľ zásahu povinný v prípade synatropného jedinca zabezpečiť jeho následnú bezpečnú elimináciu mimo intravilánu, v prípade možnosti bezpečného zvládnutia aj v intraviláne," dodáva ŠOP SR pre občianske združenie.

Fotodokumentáciu nie je možné zverejniť, nakoľko ŠOP SR nedisponuje súhlasom zhotoviteľa. Na záver dopĺňa, že prípad bol vyšetrovaný Ministerstvom vnútra SR a to Prezídiom Policajného zboru, Národnou centrálou osobitných druhov kriminality, Odborom odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality. 

"Ak máte veľké uši, odstrelia vás ako nebezpečného. Identifikuje vás obyčajný dron s Kuffovou demokamerou - žiaden americký umelointeligenčný software," zareagovalo na odpovede ŠOP SR Lesoochranárske zoskupenie VLK.

Viac o téme: MedveďOdstrelLiptovský MikulášZávažná Poruba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu