Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Pri sídlisku na strednom Slovensku spozorovali medveďa! Obyvatelia v strachu, mesto vyzýva k obozretnosti

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/Mesto Zvolen, Getty Images)

ZVOLEN - Pri sídlisku Zlatý Potok vo Zvolene bol spozorovaný medveď. Informuje o tom samospráva na sociálnej sieti a obyvateľov vyzýva k obozretnosti. Obyvatelia sídliska dokonca objavili stopy medveďa aj pri základnej škole a majú strach o bezpečnosť. Medveďa tiež videli aj pri Banskej Bystrici. Celú situáciu s medveďmi kritizuje aj Ondrej Lunter, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja.

"Mestská polícia Zvolen, štátna polícia, zásahový tím pre medveďa hnedého a poľovné združenie monitorujú lokalitu nad konečnou zastávkou MHD v smere na Bakovu jamu,“ informuje mesto a dodáva, že im pomáha termovízia a dron.

Pri sídlisku na strednom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Mesto Zvolen)

„Obyvateľov prosíme, aby boli obozretní najmä v skorých ranných a neskorých večerných hodinách, aby pri prípadnom venčení psov nezachádzali ďaleko a nepúšťali ich navoľno,“ dodáva.

Pri sídlisku na strednom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Mesto Zvolen)

"Tak verím, že sa to vyrieši, bývame presne tam a začína to byť nebezpečné. Stopy sú na kopci a boli aj na ihrisku základnej školy. Takže medveď sa prechádza po Zlatom Potoku," napísala jedna z obyvateliek.

Medveďa videli aj pri Banskej Bystrici, župan žiada o riešenie situácie

Situáciu s medveďmi kritizuje aj Ondrej Lunter, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja. Upozornil na spozorovanie medveďa pri banskobystrickej mestskej časti Majer. "Pred 2 rokmi som varoval vládu, parlament aj verejnosť, že evidujeme obrovský tlak a napätie v spoločnosti, ktorú táto téma polarizuje. Nie demagógia, nie strašenie, reálny život. Ako župa sme s tým robiť nemohli nič, ale podarilo sa nám iniciovať parlamentný výbor, ktorý vtedy prijal aj nejaké rozumné požiadavky na vládne rezorty," napísal na sociálnej sieti.

"Nikdy som nerozumel, na čo potrebujeme na medvede ústavný zákon," dodal a návrh KDH, ktorý si včera osvojila vláda a bude ho teraz posudzovať parlament, považuje za racionálny. "Snáď umožní aj rozumné zásahy tam, kde to je urgentné," vyhlásil. Želá si, aby sa našla rozumná množina ľudí, ochranárov, lesníkov, poľovníkov a dotknutých samospráv, ktorí si dokážu spolu sadnúť za stôl a dohodnúť sa na tom, ako medveďov spočítajú, aby sa situácia s medveďmi dala jednoznačne posúdiť.

Vláda chce, aby sa pre výskyt medveďa vyhlasovala mimoriadna situácia

Pre výskyt medveďa hnedého by sa mohla vyhlasovať mimoriadna situácia ako pri zemetrasení či teroristickom útoku. Po jej vyhlásení by malo byť zakázané vytvárať vnadiská, ktoré by mohli prilákať veľké šelmy. Zároveň by samospráva mala byť povinná odstrániť už existujúce vnadiská na území s vyhlásenou mimoriadnou situáciou. Vyplýva to z návrhov noviel zákona o ochrane prírody a zákona o civilnej ochrane, ktoré v stredu schválila vláda. Zároveň odporučila parlamentu, aby návrh schválil v skrátenom legislatívnom konaní.

archívne video

Tomáš Taraba po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Cieľom tejto povinnosti je, aby v prípade, ak sú v príčinnej súvislosti výskyt veľkej šelmy a vnadiská, likvidácia týchto vnadísk prispela k návratu veľkej šelmy do jej prirodzeného miesta výskytu," vysvetlil envirorezort v materiáli. Rezort doplnil, že na odstrel medveďa by sa správny poriadok nemal uplatňovať na proces povolenia výnimiek. Cieľom je, aby sa v čo najkratšom čase vydali výnimky na odstrel problémového jedinca.

Viac o téme: MedveďZvolenZlatý Potok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu