Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Jeden z najväčších prípadov korupcie v histórii: Realitnú magnátku odsúdili na smrť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HOČIMINOVO MESTO - V jednom z najväčších prípadov korupcie v histórii vo štvrtok odsúdili na trest smrti poprednú vietnamskú realitnú magnátku Truong My Lan, ktorá údajne napáchala škody za takmer 25 miliárd eur. Informuje o tom agentúra AFP.

Sudcovský panel zamietol všetky argumenty na jej obhajobu. Šéfku veľkej developerskej firmy uznali vinnou z toho, že počas desiatich rokov okrádala banku Saigon Commercial Bank (SCB). "Konanie obžalovanej... podkopalo dôveru ľudí vo vedenie (komunistickej) strany a štátu," uvádza sa vo verdikte súdu. Lan obvinenia odmietla a čin pripísala svojim podriadeným. Po päťtýždňovom súdnom procese čelí verdiktu aj ďalších 85 ľudí. Sú obvinení z rôznych skutkov od úplatkárstva a zneužitia právomocí až po privlastnenie si majetku a porušenie bankového zákona. Lan spreneverila 11,7 miliardy eur, ale prokurátori vo štvrtok uviedli, že celková škoda spôsobená podvodom dosiahla takmer 25 miliárd eur, čo predstavuje šesť percent HDP krajiny v roku 2023.

Trest smrti sa za takéto prípady udeľuje len zriedka, konštatuje AFP. K zatýkaniu došlo v rámci celoštátneho boja proti korupcii, ktorý v posledných rokoch zasiahol mnohých úradníkov a členov vietnamskej podnikateľskej elity. Podľa údajov štátnych médií sa Lan minulý týždeň v záverečnej reči pred súdom vyjadrila, že zvažuje samovraždu. "Som veľmi nahnevaná, že som bola dostatočne hlúpa na to, aby som sa stala súčasťou tohto tvrdého podnikateľského prostredia, o ktorom som toho veľa nevedela," uviedla. Stovky ľudí začali po jej zatknutí v októbri 2022 organizovať protesty v hlavnom meste Hanoj a v Hočiminovom Meste, čo je v komunistickom štáte s vládou jednej strany pomerne zriedkavý jav, dodáva AFP.

Viac o téme: KorupciaVietnamRozsudok smrti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu