Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Premiér dva dni po voľbách ohlásil veľké zmeny: Hromadné prepúšťanie v štátnej správe! Koho sa bude týkať?

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - V nedeľu dopoludnia sme sa definitívne dozvedeli, kto bude novým prezidentom Slovenskej republiky. Stal sa ním doterajší predseda parlamentu a koaličnej strany Hlas Peter Pellegrini. Dva dni po voľbách však premiér Robert Fico ohlásil veľké zmeny. Hovoril o masívnom prepúšťaní na ministerstvách a v štátnej správe!

Premiér Robert Fico od nástupu do úradu jeho štvrtej vlády oznámil už viaceré opatrenia, ktoré majú prispieť ku konsolidácii verejných financií. Okrem zvýšenia daní na alkohol to sú aj vyššie správne poplatky na políciách či zmena odvodov do II. piliera z 5,5 na 4%. V pondelok 8. apríla, len 2 dni po voľbách však prišli s novými opatreniami. Ide o zdanenie tabakových výrobkov a elektronických cigariet, vyššie dane zo sladených nápojov a hromadné prepúšťanie v ústrednej štátnej správe.

VIDEO Vláda chce zvýšiť DPH na tabakové výrobky a sladené nápoje

Vláda chce zvýšiť DPH na tabakové výrobky a sladené nápoje (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

„Konsolidácia sa stáva nosnou témou súčasnej vlády,“ vyhlásil Fico. Ako dodal, pri šetriacich opatreniach však nechce ísť cestou zdražovania a zvyšovania DPH či škrtania už zavedených sociálnych opatrení a štandardov. 

„Kde vidím priestor na šetrenie, je veľká miera zamestnanosti na ústredných orgánoch štátnej správy. Možno vyplaším zamestnancov na ústrednej štátnej správe, ale myslím si, že 30 % rez by absolútne nebol viditeľný. Ministerstvá a ústredné orgány štátnej správy by mali možno väčší výkon, ako teraz,“ dodal vzápätí s tým, že ide zatiaľ o jeho návrh a bude ho musieť ešte prebrať s kolegami na koaličnej rade, na tejto téme ale v koalícii zatiaľ zhoda nie je. 

Na ministerstvách už takmer 40-tisíc úradníkov

Pod ústrednú štátnu správu spadajú ministerstvá či vláda a ďalšie orgány. Poslanec za SaS ešte na decembrovej schôdzi poukázal na to, že ku koncu roka 2023 bolo na ministerstvách zamestnaných vyše 37-tisíc štátnych úradníkov. Z toho až takmer 8 tisíc bolo zamestnaných na dohodu. Pre porovnanie, v roku 2019 bolo štátnych úradníkov na ministerstvách "len" 34 400. Podľa Ledeckého pominuli dôvody na to, aby sa počty úradníkov na ministerstvách zvyšovali. "Pandémia skončila, programovacie obdobie sa končí koncom roka. Ja som očakával, že úradníci sa z ministerstiev stratia, ale opak je pravdou," povedal v tom čase. 

Na Ficove slová reagovali aj odborníci z projektu Dáta bez pátosu. Zverejnili pritom tabuľku z rozpočtu na tento rok. V nej je uvedené, že celkovo v štátnej správe pracuje takmer 440-tisíc úradníkov, pričom sa očakáva, že do konca tohto roka to bude už vyše 450-tisíc. Len v ústrednej štátnej správe je zamestnaných 231-tisíc úradníkov, do konca tohto roka by ich malo byť o 3 tisíc viac. 

Dáta bez pátosu však upozornili na to, že v prípade masívneho prepúšťania sa žiadne peniaze neušetria, ba naopak. "V týchto orgánoch sú vysoké platy a veľa nevyčerpanej dovolenky. Odstupné a odchodné spolu: 3/6 - 7/10 platov. Dovolenka +2 platy," uviedli. Ak by teda prepustením zamestnancom museli vyplatiť až 10 odstupných platov, pričom ich priemerná mzda je 2000 eur, tak s odvodmi by na 1 zamestnanca zaplatili 25-30-tisíc eur. "U 1000 zamestnancov je to €30 miliónov a potom 6 mesiacov nezamestnanecká podpora €1000 -€1300," napísali. 

Podľa ministra financií Ladislava Kamenického sú ministerstvá prezamestnané. Ako príklad pritom uviedol ministra životného prostredia Tomáša Tarabu. Práve v jeho rezorte totiž podľa financmajstra bolo približne 400 ľudí, ktorí sa "priživovali" na ministerstve a boli na dohody. 

 

Viac o téme: Robert FicoLadislav KamenickýZvyšovanie daníKonsolidačné opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu